На Волині відкрили експозицію унікального човна-довбанки в добудованому приміщенні Маневицького краєзнавчого музею. Роботи у музеї одного експоната завершили ще не повністю.

Про це повідомив Суспільному телефоном директор закладу Петро Хомич.

З його слів, нині для відвідувачів надали можливість оглянути знахідку, котру виявили влітку 2015 року, проте сам музей повноцінно досі не запрацював. Човен, говорить Петро Хомич, розмістили в приміщенні площею 16 метрів на 6,5 метрів.

Відкриття музею ще не було, воно буде пізніше. Щоб завершити всі роботи, залишилося 400 тисяч гривень згідно з проєктно-кошторисною документацією. Тоді буде завершена реконструкція Маневицького краєзнавчого музею з добудовою для одного експоната. Сам човен у нас красивий, чудовий, виглядає бомбєзно, – зазначив Петро Хомич.

Музей одного експоната планують відкрити в травні наступного року, до Міжнародного дня музеїв. Петро Хомич каже: до цього часу планують завершити всі зовнішні роботи, озеленення території, підключення сигналізації, а також встановлення спеціального обладнання для підтримання в приміщенні однакового температурно-вологісного режиму.

Окрім човна-довбанки, каже Петро Хомич, зараз відвідувачі мають змогу оглянути виставку човників Володимира Ящука з Луцька, який привіз до музею 189 корабликів.

Довідково: артефакт знайшли у річці Стир між селами Старосілля та Копилля колишнього Маневицького району влітку 2015 року. На поверхню з води довбанку витягли у вересні того ж року. Вік човна датують 1229-1256 роками.