Центр журналістських розслідувань «Сила правди» судитиметься з Ковельським міськрайонним територіальним медичним об’єднанням за доступ до інформації про заробітну плату, премії, надбавки, доплати його директора Валентина Вітра. Підприємство назвало таку інформацію конфіденційною та кваліфікувало запит журналістів як втручання в особисте життя.

30 березня журналістка «Сили правди» Аліна Бекерук звернулась із запитом про доступ до публічної інформації до Ковельського МТМО. У ньому містились питання щодо розміру заробітної плати разом із преміями, надбавками, доплатами до неї у 2020 році директора Валентина Вітра. Окрім того, журналістка запитувала про кількість штатних працівників підприємства та інформацію про розмір нарахованих премій працівникам у 2020 році.

«Сила правди» зробила запит зважаючи на усталену практику комунальних закладів із виплат надвисоких премій. Нещодавно, зокрема, стало відомо, що директорка Луцької стоматполіклініки отримала у 2020 році 611 тисяч гривень премії. Тим часом директора волинського драмтеатру оштрафували, бо виписував премії родичам, а ексдиректора Служби місцевих автомобільних доріг Волині і взагалі за те, що сам себе преміював.

Однак Ковельське МТМО відмовилось надавати інформацію. У відповіді на запит підприємство зазначило, що запитувана журналісткою інформація про розмір заробітної плати керівника є втручанням в особисте життя.

«Відповідно до Постанови Пленуму ВАСУ № 10 від 29.09.2016 року запитувана Вами інформація не відноситься до категорії публічної інформації. Відповідно до статті 32 Конституції України «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України», – йдеться у відповіді на запит.

Окрім того, Ковельське МТМО вирішило розглядати питання про кількість працівників та отримані ними премії у 2020 році, відповідно до Закону України «Про звернення громадян». До слова, за нормами цього Закону, звернення розглядаються упродовж місяця. При тому, що запитувану інформацію журналістка мала б отримати відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (розглядається п’ять робочих днів).

У вівторок, 27-го квітня, Ковельське МТМО таки надіслало відповідь на запит, що стосувалась цих питань. Однак і в ній підприємство відмовилось надавати інформацію нібито через те, що журналістка подала анонімне звернення.

«Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає», – йдеться у відповіді на запит.

З огляду на такі відповіді Ковельського МТМО журналістка вирішила звернутись до Волинського окружного адміністративного суду. Адже, відмовивши в наданні інформації про кількість працівників, суму отриманих ними премій у 2020 році та про заробітну плату, надбавки, премії у 2020 році керівника підприємства, Ковельське МТМО протиправно порушило право на інформацію передбачене ст. 34 Конституції України, Законом України «Про доступ до публічної інформації», Законом України «Про інформацію».

Ковельське МТМО є комунальним підприємством, засновником якого є Ковельська міська рада. А згідно з частиною п’ятою статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.