За незаконні рубки в Шацькому національному природному парку судитимуть колишніх директорів установи Володимира Захарка та Віталія Цвида. Їм загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Про це «Сила правди» довідалася з матеріалів справи у реєстрі судових рішень.

В ухвалах в рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 2 статті 246 Кримінального кодексу України «Незаконна рубка», йдеться, що впродовж 2016-2017 років Захарко і Цвид видавали лісорубні квитки без лімітів та дозволів на спеціальне використання природних ресурсів.

«Внаслідок неправомірних дій було проведено незаконні рубки у межах природно-заповідного фонду загально-державного значення – Шацького національного природного парку, а саме: вибірково санітарні рубки на 121 ділянці, загальною площею 452,4 гектара, прохідні рубки на 17 ділянках, загальною площею 72,7 гектара, проріджувальні рубки на 5 ділянках, загальною площею 8 гектарів, чим державним інтересам було спричинено тяжкі наслідки».

Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області, перевіривши господарську діяльність Шацького нацпарку, нарахувало понад 17 мільйонів 164 тисячі гривень збитків. З них майже 7 мільйонів 848 тисяч гривень, нібито завдали неправомірні дії Володимира Захарка, який перебував на посаді директора у період з січня 2015 року по травень 2017 року. Віталій Цвид, який керував парком всього кілька місяців – з червня по листопад 2017 року – нашкодив ще більше – на 9 мільйонів 316 тисяч гривень.

Справу відносно посадовців природоохоронної установи відкрили влітку 2018-го. Слідство вело Державне бюро розслідувань.

У повідомленні про оголошення підозри посадовцям йдеться, що інкримінований розмір завданих державі збитків становить 16 млн 851 тис. гривень. А справу вже перекваліфікували з незаконної рубки (ч.2 ст. 246 КК) на службову недбалість (ч. 2 ст. 367 КК). Та найцікавіше, що за інформацією офіційного слідства, фігуранти вже всі збитки відшкодували.

До слова, Володимир Захарко у восьмому скликанні Верховної Ради був помічником народного депутата України Ігоря Гузя. Нині він – пенсіонер. А Віталій Цвид після того, як полишив роботу в Шацькому нацпарку, працював секретарем Грабівської сільської ради, зараз – її депутат.

Волинська прокуратура наприкінці квітня повідомила про скерування до суду обвинувального акту щодо Володимира Захарка, а у травні на розгляд Феміди передали і справу Віталія Цвида.