Днями до поліції надійшло повідомлення про проведення, можливо, незаконних розкопок у с. Ратнів Боратинської громади. На місце виїжджала слідчо-оперативна група, наразі ознак злочину не виявлено, перевірка триває.

Про це пише Луцьке районне управління поліції.

Працівник, який проводить дослідження археологічної спадщини, надав поліції кваліфікаційний документ, яким обґрунтовано проведення цих робіт, а також договір про співпрацю між державним заповідником м. Дубно та релігійною громадою с. Ратнів.

Як розповів історик та археолог Олексій Златогорський, кваліфікаційний документ не потребує погодження в додаткових інстанціях і надає дозвіл на проведення робіт. Крім того, ділянка, де тривали роботи, належить фізичній особі і не є об’єктом археологічної спадщини, тому дозвіл від інших установ на розкопки не потрібен.

Однак наразі роботи призупинені до моменту отримання повного пакета дозвільних документів, а також всебічного вивчення ситуації поліцією.

Перевірка триває. Відомості зареєстровані в журналі єдиного обліку заяв та повідомлень громадян. Поліція направила відповідні запити в облдержадміністрацію та територіальну громаду.