Один із будинків Косачів, який належить до Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, зачинили на проведення ремонтно-реставраційних робіт.

Як повідомила Суспільному керівниця музею Ольга Бойко, внутрішнє приміщення «Сірого» будинку закрили для відвідувачів 9 червня через початок реставраційно-ремонтних робіт пам’ятки культурної спадщини.

З її слів, через тиждень зачинять на ремонт і «Білий» будинок, у якому мешкала письменниця Леся Українка.

Ольга Бойко додала: для відвідування залишається відкритою територія навколо музею, літературна експозиція, виставкова зала, у якій розмістили частину речей із «Сірого» та «Білого» будинків.

Що відомо

Влітку 2020 року журналісти розповідали про руйнування будинку, в якому жила Леся Українка. Хата, збудована 1890-го року, потребує ремонту. Штукатурка зовні та з середини хати осипається, дерев’яні стіни будівлі – оголені. Два будинки – «сірий» та «білий» – потребують реставраційно-ремонтних робіт.

У грудні 2020-го музей посів переможне третє місце в попередньому конкурсному відборі програм і проєктів, що можуть реалізовувати коштом Державного фонду регіонального розвитку вже наступного року.

У квітні 2021 року на Волині оголосили тендер на реставрацію пам’ятки культурної спадщини «Білий та Сірий будинки Косачів». Вартість робіт – 10 мільйонів 639 тисяч гривень. Його виграла фірма «Житлобуд-2», яка відреставрує будинки за 6 мільйонів 500 тисяч гривень.