Інспектора відділення інспекторів прикордонної служби «Тур» Луцького прикордонного загону Вадима Пархомука, який організував «власну справу», допомагаючи іншому волинянину незаконно завозити цигарки та ліки з Білорусі, оштрафували на 34 тисячі гривень і позбавили права впродовж 2 років обіймати посади в правоохоронних органах.

Такий вирок винесла суддя Ратнівського районного суду Оксана Свистун 1-го липня 2021 року, - про це пише «Сила правди»

На початку березня цього року, перебуваючи разом з іншими військовослужбовцями Державної прикордонної служби України в кафе «Белісімо» в смт Заболоття Ковельського району, Пархомук познайомився з безробітним чоловіком. Зважаючи на відсутність роботи в останнього, службовець запропонував йому зайнятися перевезенням медичних та тютюнових виробів з Білорусі до України поза митним контролем. Інспектор запевнив, що в силу свого службового становища надаватиме усю необхідну інформацію для безперешкодної доставки товарів і «тихого» взаємовигідного заробітку.

Від такої пропозиції чоловік не відмовився, однак, усвідомлюючи незаконність справи, звернувся із відповідною заявою до правоохоронних органів, з якими й почав співпрацювати, аби викрити злочинну діяльність прикордонника-«роботодавця».

Так, 20 квітня в Ковелі, під час попередньо домовленої зустрічі Пархомук у машині свого «найманого робітника» отримав 750 доларів США (що за офіційним курсом Національного банку України становило 19 тисяч 606 гривень) за сприяння в незаконному та безперешкодному переміщенні 5 упаковок лікарських засобів через український кордон з Республіки Білорусь в межах ділянки відповідальності відділення інспекторів прикордонної служби (ВІПС) «Тур». Окрім цього, при розмові службовець надав фрагмент білого паперу із написом своєї банківської картки та забажав надалі отримувати кошти саме на неї.

Шістьма днями по тому він знову посприяв у переправленні ще 10 упаковок ліків та 4 упаковок цигарок крізь те ж пропускне віділення, за що знову одержав грошову «винагороду». Цього разу його «партнер» переслав кошти на банківський рахунок прикордонника через термінал «ПриватБанку». Загальна сума переказу склала 47 тисяч 600 гривень.

Після отримання коштів інспектора затримали правоохоронці у с.Тур, що на Ковельщині, та відкрили проти нього кримінальне провадження за ч.1 ст. 368 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

Свою вину за скоєне кримінальне правопорушення обвинувачений визнав повністю, підтвердивши обставини справи.

Зважаючи на відсутність обтяжувальних обставин, щире каяття та осуд своєї поведінки, суддя Оксана Свистун призначила Вадиму Пахромуку 34 тисячі гривень штрафу. Окрім цього, чоловіка позбавили права протягом двох років обіймати посади в правоохоронних органах, а 47 тисяч 600 гривень, які були розміщені на його банківському рахунку, конфіскували у власність держави. При цьому суд у вироку не визначив долі 750 доларів США із «першого траншу» хабаря.

Вирок суду набере законної сили, якщо жодна із сторін не подасть апеляції впродовж 30 днів.