Загальна площа поширення діабротики (західного кукурудзяного жука) на початок 2022 року на Волині становить 430,24 га. Створено 12 карантинних зон.

Про це повідомляє agrotimes.ua з посиланням на  головне управління Держпродспоживслужби у Волинський області.

«Протягом 2021 року обстеження на виявлення західного кукурудзяного жука тривали на площі 846,3 га, ревізія старих вогнищ – на площі 430,24. Наявність шкідника підтверджено на площі 131 га.

Уперше західний кукурудзяний жук виявили у Волинській області 2017 року: у Володимир-Волинському районі – на площі 45 га, в Іваничівському (нині Володимир-Волинському) районі – 60 га, Луцькому районі – 80 га, Ковельському районі – 50 га, у Ратнівському (нині Ковельському) районі – 45 га, у Старовижівському (нині Ковельському) районі – 20 га, у Турійському (нині Ковельському) районі – 30 га.

За сприятливих кліматичних умов цей шкідник розповсюдився на території 12 населених пунктів Луцького, Ковельського та Камінь-Каширського районів.

Ефективним агротехнічним заходом проти західного кукурудзяного жука є сівозміна. Поля кукурудзи, на яких виявлено вогнища західного кукурудзяного жука, переорюють після збирання врожаю і засіюють іншими культурами.

Застосування пестицидів (відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні) рекомендовано у двох фазах розвитку шкідника – личинки та імаго. Також можливим є внесення під час сівби гранульованих препаратів проти личинок західного кукурудзяного жука.