У Любешівській селищній раді розпочали роботу над розробкою Комплексного плану просторового розвитку території Любешівської селищної територіальної громади.

26 січня 2022 року за підтримки команди Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» відбулося перше засідання робочої групи з формування завдання на розроблення вищезазначеного плану, до складу якої увійшли представники селищної ради, виконавчих органів, комунальних підприємств, установ та організацій, місцевого бізнесу та громадськості.

Комплексний план просторового розвитку території громади – це документ, який дає можливість перетворити бачення щодо майбутнього громади в інструмент управління її розвитком. Він вирішує у межах території усієї громади питання:

  • визначення функції території;
  • забезпечення соціальною, транспортною та інженерною інфраструктурою;
  • формування сприятливого середовища для мешканців;
  • створення умов для розвитку місцевого бізнесу та залучення інвестицій.

В процесі розроблення комплексного плану також інвентаризуються ресурси громади, земельні, лісові, водні, надра, а це одна із передумов їх ефективного та раціонального використання. В результаті – розкриваються нові можливості та потенціал громади.

У ході роботи експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провели роз’яснювальну та методичну роботу з учасниками робочої групи щодо просторового планування. Були проаналізовані території окремих населених пунктів нашої громади за напрямами: соціальна інфраструктури, транспортна мобільність, підприємництво та промисловість. Також, аналізували та визначали зацікавлені сторони, що будуть залучені до процесу визначення пріоритетних напрямів розвитку Любешівської громади, обговорили наявні ресурси, сильні та слабкі сторони. За результатами проведеної роботи узагальнено ряд пропозицій для подальшого напрацювання.

Аби більш ефективно реалізувати внутрішній потенціал громади та визначити пріоритети в управлінні її територією, Любешівська селищна рада має на меті залучити жителів громади до розроблення Комплексного плану просторового розвитку, шляхом обговорення та надання пропозицій.

До відома:

24 липня 2021 року набрав чинності Закон України №711-ІХ «Про внесенням змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель». Цим Законом, зокрема, передбачений новий вид містобудівної документації – комплексний план просторового розвитку території територіальної громади, який дозволить поєднати містобудівну та землевпорядну документацію, що раніше розроблялася без комплексних підходів у ефективному використанні територій. Комплексний план просторового розвитку території громади є одночасно містобудівною документацією і документацією із землеустрою на місцевому рівні.