На Волині електрифікували 43 кілометри залізничного маршруту Ковель — Ізов — Держкордон. Модернізацію важливого напрямку, який з’єднує Україну з країнами ЄС, проводять в рамках програми президента Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Про це повідомляє пресслужба Укрзалізниці.

На сьогодні відрізок Ковель — Ізов — Держкордон експлуатується на тепловозній тязі, що спричиняє значні експлуатаційні витрати. В основному через дільницю переправляють залізорудну сировину, яка прямує з підприємств регіону Кривого Рогу на металургійні підприємства в Польщі.

«Реалізація проєкту електрифікації цього напрямку матиме величезний позитивний результат для компанії та країни: від енергозбереження до зменшення витрат на закупівлю паливно-мастильних ресурсів, від підвищення пропускної спроможності дільниці до спрощення технології організації руху», - наголосив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

Очікується, що електрифікація дільниці дозволить збільшити експортні можливості нашої країни. Зокрема, збільшити вагу вантажних поїздів із 4,6 тис. тонн до 5,5 тис. тонн, підвищити пропускну спроможність дільниці та скоротити час доставки вантажів, а ще — на 136,4 млн грн на рік зменшити експлуатаційні витрати залізниці та відчутно (до 12 тис. т/рік) зменшити викиди продуктів згоряння в атмосферу.

Наразі роботи тривають на дільниці Ковель — Овадно, де вже встановлено 467 опор.

Загалом за президентською програмою «Велике будівництво» УЗ цього року вже електрифікувала 70 км колій, що в 23 рази більше, ніж у середньому за рік упродовж останніх восьми років.