30 років тому на Волині розпочалося регулярне мовлення Волинського телебачення. Перший ефір відбувся 1 січня 1992 року. Тоді о 13 годині 10 хвилин глядачі дивилися випуск новин.

Про це розповів Суспільному перший режисер телеканалу Віталій Клімчук.

Зараз телеканал у складі Суспільного мовника і має назву «UA: Волинь». Суспільне зібрало спогади перших працівників телеканалу.

Перший режисер – Віталій Клімчук

У відеотеці телеканалу зберігаються архівні відеозаписи телепередач і фільмів, що створювалися упродовж десятиліть. Перший режисер Віталій Клімчук, який працював із 1992-2001 роки, каже: формування Волинського телебачення розпочалося наприкінці 1991-го, а у січні 1992-го стартувало регулярне мовлення.

«Це, буквально, тільки четвертий місяць після проголошення незалежності, сюди кинулися люди, яким це було цікаво. Журналісти, які покинули радіостудії і перейшли на телебачення», – пригадує Віталій Клімчук.

Радійну студію переобладнали у телевізійну, на початках мали 12 касет, монтували телепередачі у нічну зміну, було 12 телевізійників, які працювали на ентузіазмі.

«Перші кроки були у форматі інформаційних програм. Ми знімали, тоді зачахли виробництво, промисловість і якщо десь щось жевріло, ми піднімали його, виносили в ефір і це десь свого роду була моральна підтримка волинської громади», – каже режисер.


Обличчя ефіру

Віра Малунова — одна із перших телевізійних дикторів на Волині. 1995-го року прийшла у колектив зі Львівського телебачення. До 30-річчя каналу прийшла у студію, де колись вела прямі ефіри, читала оголошення та прогнози погоди.

Дикторка каже: тоді працювала без суфлера, а тому більшість текстів доводилося вчити напам’ять.

«Молоді журналісти прагнули робити авторські передачі, знімати, брати інтерв’ю. Тамара Трофимчук, я пам’ятаю, навіть переодягнулася у жебрачку сиділа, хотіла відчути, як це людина просить. Розумієте, шукали», – пригадує ведуча.


11 років в апаратній – Віталій Герасимлюк

Одинадцять років працював режисером на телебаченні із 1996-го року Віталій Герасимлюк. Розповідає: найбільше захоплювала співпраця з колегами у зйомках фільмів, де вдавався до постановок.

Віталій Герасимлюк каже: у колишній студії облаштовував кожен куток.

«Тамара Куліш вела прямі ефіри, Галина Старцева, Юрій Яцюк надзвичайно багато вів прямих ефірів, - все, що стосувалося спорту і фестивальних речей. Людмила Вегера мала свою циклову передачу» – розповів режисер.


Сучасне телебачення

Зараз щобудня в ефірі каналу – п'ять випусків новин і інформаційно-аналітична програма «Сьогодні. Головне». Нинішній інформаційний простір і технічний розвиток вимагає від телевізійників поєднувати багато функцій – і оператора, і журналіста, і режисера, мобільно передавати інформацію, – каже кореспондентка Суспільного Волині Ірина Сватула.


«Я, коли підписуюся, кажу, що матеріал підготувала Ірина Сватула, я розумію, що несу за кожне слово відповідальність», – каже ведуча новин.