На Волині під питанням опалення у Луцькій районній лікарні. Комунальне підприємство «Райтеплобуд» Луцької районної ради, котре обслуговує медзаклад, не може забезпечити подачу тепла у зв'язку з відсутністю коштів.

Про це розповів Суспільному директор лікарні Сергій Коновал.

З його слів, «Райтеплобуд» звернулося з листом до медзакладу, де повідомило про дострокове розірвання договору на постачання тепла через неможливість виконувати свої зобов’язання.

«У листі було вказано, що у зв’язку із підняттям вартості закупівельної ціни на пелети і що не можна підняти вартість гігакалорії тепла. Вона становить 3 200 грн у нас разом з ними, а на сьогодні за підрахунками вона має становити майже 7 тисяч гривень», – говорить керівник районної лікарні.

Зараз котельню медзакладу хочуть тимчасово передати із балансу Луцької районної ради у користування Підгайцівській сільській раді, – розповів голова райради Олександр Омельчук. З його слів, відповідне розпорядження про передачу майна уже підписали і на черговій сесії винесуть його на розгляд.

Олександр Омельчук зазначив: переговори із Підгайцівською громадою ще з літа тривали, де основним питанням була компенсації різниці тарифу. «Хто має компенсувати тарифи, оскільки Луцька районна рада не може виступати компенсатором, бо у нас недостатньо коштів», – каже посадовець.

Про те, що «Райтеплобуд» не зможе забезпечити опалення, Підгайцівську територіальну громаду повідомили 5 жовтня, – сказав голова громади Юрій Семенюк. Він каже: котельню готові взяти на баланс, але лише на постійній основі. У такому разі забезпечать опалення.

Котельня лікарні мала б перейти на баланс Підгайцівської сільради ще два роки тому, коли з району передавали лікарню, зазначив Юрій Семенюк, але тоді у складі майнового комплексу котельню не передали.

«Ми подали їх у суд, тому що вони не планують згідно з чинним законодавством про передачу майна. Значить, коли вигідно, вони експлуатують, коли не вигідно, вони передають у тимчасове», – додав Юрій Семенюк.

Станом на 19 жовтня у палатах температура орієнтовно 19-20 градусів, – розповів пацієнт Тадеуш Руминський. Загалом Луцька районна лікарня розрахована на 200 ліжок. Площа, яку потрібно опалювати, становить 16 тисяч метрів квадратних, – зазначив директор Сергій Коновал. З його слів, інших варіантів, як обігріти заклад, окрім як котельнею, немає.

Телефоном керівник комунального підприємства «Райтеплобуд» Анатолій Матвійчук сказав, що перебуває на лікарняному. Чи подаватиме котельня тепло і хто компенсуватиме витрати на пелети – наразі невідомо.