Ризик російського наступу з білорусі на північ України залишається низьким, незважаючи на попередження представника Генштабу ЗСУ 20 жовтня про те, що ризик російського наступу з білорусі «зростає».

Таку оцінку дає американський Інститут вивчення війни (ISW).

Нагадаємо, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов заявив про зростання ризику поновлення наступу російських військ на північ України.

Громов заявив, що російські війська можуть атакувати північно-західну Україну, щоб перервати українські лінії постачання із західних країн-партнерів.

Такий розвиток подій залишається малоймовірним у найближчі місяці, враховуючи, що російські сили не мають спроможності навіть перекрити українські лінії постачання із заходу шляхом наземного наступу, вважають аналітики ISW.

Найближча українська залізниця зі сходу на захід проходить за 30 км від білоруського кордону, а Прип’ятські болота на півночі України та білорусі роблять маневрену війну через міжнародний кордон у Волинській та Рівненській областях надзвичайно складною.

Дорожня та залізнична мережа України має достатньо вузлів із Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною, щоб російське вторгнення з білорусі не могло серйозно погіршити українські матеріально-технічні лінії, не просуваючись глибше в Україну, ніж росіяни під час битви за Київ, коли російські війська були найсильнішими.

Зараз ці сили значно ослабли.

20 жовтня російський мілблогер повторив, що російське військове угруповання в білорусі занадто мале, щоб загрожувати Києву.

Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі 20 жовтня повторив, що білорусь може сконцентрувати живу силу на кордоні, щоб зафіксувати українські сили на півночі України та запобігти їх розгортанню в районі активної операції на півдні та сході України.