23-річний офіцер 14-ої окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Юрій розповів про бої на Житомирщині, Київщині, півдні, Харківщині та Донбасі.

Розповідь військового опублікували на сторінці 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого у фейсбуці.

Свій перший бій, каже Юрій, прийняв на Луганщині під час проведення Операції Об'єднаних сил. Туди військовослужбовець потрапив після закінчення Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Пригадує: тоді був офіцером, почав керувати підрозділом і приймати командирські рішення.

Повномасштабне вторгнення російських військ застали Юрія разом з бригадою на Рівненському полігоні, де відбувався військовий вишкіл та навчання. Потім, пригадує боєць, бригада відправилася на Житомирщину.

«Першим вагомим внеском у нашу перемогу в широкомасштабній війні став знищений ворожий броньований штурмовик Су-25. Тоді до нас залетіла пара літаків. Один із воїнів зробив перший у своєму житті пуск із наданого західними партнерами озброєння, і борт був збитий», – розповідає Юрій.

Потім Юрій у складі бригади передислокувався на Київщину. Розповідає: там теж точилися важкі бої, внаслідок яких росіяни відступили та залишили окуповані українські території на Київщині, Житомирщині, Чернігівщині та Сумщині.

Захищати України довелось і на Південному напрямку, і на Харківщині, але найважче, зі слів військовослужбовця, було у травні на Донбасі, біля Бахмута. Там Юрій двічі дістав поранення. Спочатку легке у руку, а потім осколкове в ногу.

Аби відновитися після поранення, Юрію знадобилися два місяці лікування у шпиталі. Щойно стан здоров’я дозволив, захисник повернувся на фронт, до побратимів. Нині боєць знову у строю.