Із 1 листопада мешканці Луцької громади в рахунку за холодну воду зможуть побачити суму небалансу, яку мають оплачувати. 

Про це йшлося 27 жовтня під час засідання «круглого столу» щодо обговорення питання нарахування вартості послуг із водопостачання та водовідведення, повідомляє ІА «Волинські новини».

Як зазначила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, низку норм законодавства було прийнято ще до початку повномасштабної війни, це, зокрема, ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» чи ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк розповів, що основна мета згаданих законодавчих актів полягає в тому, аби люди платили за фактично спожиті послуги.

«На сьогодні всі правові підстави для реалізації цих законів у Луцьку є… Прийнято методику розподілу обсягу спожитих у будівлі послуг між споживачами, – сказав Віктор Гуменюк. – Наприклад, є багатоквартирний будинок, де в людей 100% облаштовано облік поквартирно та є загальнобудинковий лічильник. Загальне споживання в будинку – 736 кубів води за місяць. Відмінусувавши все споживання квартир, отримали небаланс 242 куби (32%). Відповідно до закону, люди мають заплатити за все те, що зайшло в будинок. У будинок зайшло 736 кубів. Небаланс (242 куби) потрібно розподілити».

Розподіл між споживачами обсягів спожитих послуг буде здійснено відповідно до розроблених методик.

ПРИНЦИПИ ВИЗНАЧЕННЯ ТА РОЗПОДІЛУ НЕБАЛАНСУ:

  • для будинків, де всі приміщення оснащено лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання;
  • для будинків, де частину приміщень не оснащено лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ НЕБАЛАНСІВ:

  • несвоєчасне або некоректне подання споживачами показників квартирних лічильників;
  • втручання в роботу вузлів обліку або порушення їх роботи;
  • різна метрологічна похибка між загальнобудинковим і квартирними вузлами обліку;
  • відсутність доступу до квартирних вузлів обліку.
«За ці втрати (небаланси) раніше платили приватний сектор, бізнес і мешканці багатоквартирних будинків, тому що є поняття, як-от індивідуальні технологічні витрати підприємства на транспортування води. Це загальний обсяг води на підприємстві, який можна втратити під час доставки до кінцевого споживача. Раніше на КП «Луцькводоканал» цей норматив складав 27,5%. Тобто, в тарифі це було враховано і споживачі оплачували ці небаланси. Тепер же, відповідно до чинних законів, у тарифній політиці відбулися зміни й передбачено, що за небаланси будуть платити не всі, а виключно ті споживачі, які їх сформували. Фактично небаланс – це не втрата, а реально використана вода, однак не облікована», – пояснив очільник КП «Луцькводоканал».

Як додав, нововведення – це не забаганка водоканалу, а чітка норма законодавства, яку необхідно виконувати.

Водночас Віктор Гуменюк наголосив: загалом передбачено обов’язкове встановлення вузлів комерційного обліку (загальнобудинкових лічильників) і вузлів розподільного обліку (квартирних лічильників) для обліку спожитої води, тому «Луцькводоканал» рекомендує всім споживачам міста, квартири яких ще не оснащено лічильниками, встановлювати їх, аби сплачувати тільки за фактично спожиті послуги водопостачання.

«Ми залучили кошти НЕФКО і власні кошти. Зараз маємо план щодо довстановлення загальнобудинкових лічильників там, де є така технічна доцільність. Загальна кількість багатоквартирних будинків, де ми вбачаємо технічну доцільність встановлення вузлів обліку, складає близько 117», – зазначив директор КП «Луцькводоканал».