Родина Варчуків із села Полиці цьогоріч тішиться гарним врожаєм кормових буряків. На невеликому клапті землі в чотири сотки вродило їх, дай, Боже, і майже всі, як на підбір, – чималенькі.

Один же й зовсім здивував господарів своїми параметрами. Заважив овоч, якого тримає в руках на фото 30-річний Богдан Варчук, ледве не дев’ять кілограмів, а довжиною він – сорок сантиметрів, - пише газета Полісся.

При чому жодної “хімії” при вирощуванні бурячків Варчуки не застосовували, тільки натуральні гній та попіл. І того виявилося досить, аби отримати вражаючий результат, якому по-доброму можна позаздрити. Схоже, що так, якщо мудро застосовувати деякі агротехнічні секрети, котрими радо поділилася Тетяна Варчук.

– Сорт німецький, називається “Бригадир”. Вирощуємо його вже близько десяти останніх років, різні перепробували, але цей найкраще себе зарекомендував, завше росте добре і врожайність хороша. Під буряки поле звично починаємо готувати ще перед зимою: дискуємо або приорюємо коров’ячий гній. Навесні додатково додаємо попіл та ще раз переорюємо землю. Ото й всього. Звісно, не забуваємо потім полоти буряки, прориваємо, аби мали достатньо місця для росту. Поліські умови німецьким “богатирям” підходять відмінно, як бачите, о які вимахали нинішнього року, – задоволено каже жінка.

Наминати їх за дві щоки у Варчуків буде кому, бо тримають в господарстві свиней, корову, курей. До останнього часу мали й коника. Живність вони також вигодовують добротну і теж на натуральних кормах. У харч худобині та птиці труть ті ж сирі буряки, “присмачуючи” висівками, зерном, тощо.

– Плюс цього сорту, що з буряків можна взяти і непогану кількість гички, вириваються з ґрунту легко, бо основна плодова частина знаходиться над ним, а в землі лише невеликий корінець. Тільки, щоб вирвати нинішнього рекордсмена, довелося трохи більше докласти зусиль, адже виріс він на славу, – підсумовує пані Тетяна.