Наразі по всій Волинській області застосоване періодичне відключення світла.

У Волинській обласній військовій адміністрації розповіли про види відключень та відповіли на найпоширеніші запитання волинян.

Які види відключень застосовують?

Їх є два.

Перший: планові відключення (ГПВ). Вони необхідні для того, щоб збалансувати систему і запобігти порушенням її роботи. Саме про такі відключення ПрАТ «Волиньобленерго» попереджає щоденними графіками погодинних відключень.

Другий: аварійні відключення (ГАВ). Вже вкотре ворог цілеспрямовано атакує підстанції по усій країні. Через удари ракет, енергетична система частково зруйнована або нестабільна. Для забезпечення області електроенергією в повному обсязі не вистачає потужності і така ситуація не лише на Волині. Енергетики працюють цілодобово та без вихідних, однак неможливо спрогнозувати час і тривалість аварійних відключень.

Чому не співпадає заявлений і фактичний час відключень електроенергії?

Через паралельне застосування планового графіку погодинного відключення (ГПВ) та екстреного графіку аварійного відключення (ГАВ). Тому перерви в електропостачанні можуть тривати довше або електроенергія може зникати не в ті години, як заявлено у попередньо розробленому плані.

Також час відключення та відновлення електропостачання може відрізнятися від заявленого у графіку на 10-20 хвилин. Таке відхилення пов'язане із технологічним процесом перемикання черг службами «Волиньобленерго».

Чому у різних будинках на одній вулиці в той же час є або немає світла?

Коли у вашому будинку відключають світло, а в сусідньому в цей час постачання електроенергії не припиняється - це означає, що сусідній будинок чи навіть під'їзд приєднано до іншої лінії електропередач чи навіть підстанції, яка належить до іншої групи або черги у графіку відключення.

Ці заходи дають можливість уникнути хаотичного, некерованого відключення великої кількості споживачів та недопущення виникнення системної аварії.

Волинян просять із розумінням поставитись до ситуації, що склалась. А також – з повагою до людей, які цілодобово працюють над ремонтом та відновленням наших електромереж та відповідають на тисячі дзвінків стурбованих жителів області.