Завтра, 23 грудня, об 11 годині у Луцьку на вул. Шота Руставеллі, 9 відкриється кар’єрний хаб для жінок. Він розрахований на жінок, які потерпають від домашнього насильства, гендерно-зумовленого насильства, а також на підтримку внутрішньо-переміщених осіб та тих, які виховують дітей з інвалідністю.

Про цей хаб в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла його координаторка Ліна Галан:

«Ми увійшли у велику родину хабів, які створені у таких містах-мільйонниках, як Львів, Київ, Дніпро, Ужгород і тепер маємо свій хаб в Луцьку. Це загальна назва, яку фонд народо-населення ООН затвердив у межах проекту, який реалізовує на теренах України. Хаб «Вона» має таку розшифровочку — Вільна, Окрилена, Незалежна, Амбітна — це про жінок, які прагнуть змінити своє життя на краще, які хочуть стати економічно незалежними, а також жінок, які вірять в свої сили, долають перешкоди і рухаються далі».

Хаб має різного роду фахівців, які допоможуть жінкам в будь-яких аспектах, серед них 2 кар’єрні радниці та психологиня проекту. Система роботи складається у вивченні потреб жінок, далі, виходячи з потреб жінки, працювати з кожною за індивідуальним планом.

«Велика складова полягає у тому, щоб психологічно підтримати жінку та налаштувати її на те, щоб вона могла змінити той устрій, стан, який є сьогодні в її оточенні. Тому до співпраці залучаємо до співпраці різні установи, організації: Центр безоплатної правової допомоги, центр зайнятості, різноманітні заходи, які проводитимуться, як інформаційна компанія — для того, щоб популяризувати такий осередок, який може допомогти, вивчити потреби кожної жінки зокрема», — пояснила пані Ліна.

З її слів, хаб почав працювати з вересня і за цей час учасницями проекту стали 192 жінки, 36 з яких вдалося працевлаштувати, ще 3 жінки отримали підприємця, відповідно до тої сфери діяльності, яку вони вже проводили, але не наважувались переступити рубіж і зрозуміти, що є можливість отримувати ці кошти, реалізувати свої плани і повірити у свої власні сили.

В підсумку Галан розповіла про роботу з жінками, які страждають від насильства:

 «В нас працює дуже велика система в роботі попередження домашнього насилля і наша Міська рада активно впроваджує нульову толерантність до домашнього насилля. Створений денний центр соціально-психологічної допомоги, в нас є кризова кімната, де можна розмістити жінок і вони можуть вирішити свої нагальні потреби. Також працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, які допомагають зрозуміти жінці, що коло домашнього насильства потрібно розірвати. Ті жінки, які зуміли знайти в собі сили сказати ні домашньому насиллю, почали активну діяльність з приводу того, щоб розлучитися з кривдником і не наражати на небезпеку власних дітей, не нехтувати своєю власною небезпекою. Сьогодні саме таким жінкам простягає руку хаб «Вона», щоб вони могли у своєму житті зробити значні зміни».