Луцький благодійний фонд «З Богом у серці» запустив триденний марафон донорства крові. Завдяки якому зберуть кров для дітей та військових, які потребують її.

В перший день, 26 грудня, Центр служби крові зробив забір у перших 50-ти донорів.

Про цю ініціативу в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла засновниця і директорка благодійного фонду Марія Бадалян:

«Ця ідея виникла у нас спільно з Центром служби крові. Тому що хоч і багато людей відгукується і щодня приходять здавати кров, але потреб наразі дуже багато. Кров потрібна військовим, дітям, які важко хворіють, які потрапили в нещасні випадки і дорослим, які хворіють. Часто приїжджають родичі здавати, але бувають самотні, про кого немає кому попіклуватись».

Марія зазначила, що під час свят знижується кількість донорів, оскільки люди роз’їжджаються по родичах, селах, святкують.

«Таким чином ми намагалися залучити людей, нагадати їм про те, що ця потреба нікуди не зникає. Дуже важливо святкувати свята, але ми також маємо подбати про те, щоб свято настало для кожного», — звернула увагу Бадалян.

Марафон триватиме з 26 по 28 грудня (включно) в Центрі служби крові м. Луцьк, пр. Волі 47.

Стати донором в рамках марафону та здати кров можна з 08:30 до 13:00.

Як розповідає директорка фонду, забір крові здійснюється до останнього донора – допоки є бажаючі. Тому, якщо хтось не встигає та запізнюється, все одно може здати кров і працівники центру йдуть назустріч та запрошують долучитись.

Також, вона розповіла, що всім донорам дарували подарунки, їх можна буде отримати і в наступні дні марафону та створили фотозону.

«Ми були групою підтримки для всіх, хто приходив здавати вперше, бачились з тими, хто є постійними донорами, до яких часто звертаємось із проханням здати кров для наших дітей, якими опікується наш фонд. Був дуже гарний і теплий день, приходили здавати кров військові для дітей і приходили студенти здавати для військових. Тобто отак в дусі підтримки проходив наш перший день», — поділилась Марія.

Наостанок Бадалян нагадала правила підготовки донорів до забору крові:

  • не можна вживати алкоголь за 72 години до того,
  • не вживати ліки, які містять аспірин,
  • напередодні відмовитись від гострої та жирної їжі,
  • не вживати молочної продукції за день та в день забору.

Всі, хто сумнівається про те, чи може стати донором чи має якісь особисті протипоказання, може приїхати в центр, де його огляне терапевт та дасть висновок щодо донорства.