На сьогодні через Волинський митний кордон до України було ввезено більше 43 тисяч генераторів, майже 95 тисяч акумуляторів. Митники наголошують, що правила ввезення можуть змінюватись, але зараз діє пільга на ввезення таких пристроїв без сплати мита.

Про правила ввезення генераторів в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла прес-секретар Волинської митниці Валентина Черниш.

«Громадяни, не тільки юридичні особи, а й фізичні особи можуть ввозити на митну територію України пристрої, які виробляють або акумулюють енергію, або іншим чином покликані подолати ту енергетичну кризу, яка у нас є», — розповіла Валентина та уточнила, що ці засоби дозволяється ввозити без сплати мита та ПДВ.

Також вона зауважила:

«Обмежень щодо кількості чи вартості акумуляторів, якщо це ввозить фізична особа громадянин України на сьогодні не існує в законодавстві. Існує тільки різниця у оформленні того товару. Не залежить від технічних характеристик самого генератора, але залежить від вартості, — звернула увагу Черниш та пояснила, — якщо вартість товару до 500 євро і його вага до 50 кг, то людина може ввозити його зеленим коридором взагалі не декларуючи. Якщо це більше за 500 євро, умовно кілька акумуляторів чи генераторів, обмежень по вазі немає, однак цей товар треба задекларувати. Тобто людина обирає червоний коридор, після цього вона декларує: є спеціальна декларація для товарів, які ввозять громадяни для особистих потреб. Митник розраховує умовні платежі, які необхідно було людині сплатити, після чого множить їх на нуль, оскільки людина має пільгу. Така процедура застосовується до всіх товарів з цієї групи, але якщо їхня вартість не більше 10 тисяч євро».

В підсумку прес-секретар зазначила, що при вартості більше цієї суми, оформлюється вже вантажна декларація, як для юридичних осіб. Також, якщо людина везе за декларацією фізичної особи, то треба обов’язково пам’ятати, що вантаж треба розмитнити одразу в пункті пропуску при перетині кордону.

Більше подробиць у відео: