Кожна людина має право на захист та використовувати ті засоби, які в неї є для захисту свого життя чи власності, це передбачено Конституцією України. Події на Майдані та на Сході України змушують українців задумуватися над питаннями власної безпеки. Той факт, що українці можуть протистояти озброєним бандитам майже голіруч, звичайно, варте поваги. Але палиці та бруківка - зовсім не аргумент проти автоматів та гвинтівок.

Побутує думка, буцімто, як тільки люди отримають на руки зброю, то одразу почнуться повторюватися випадки на кшталт бійні у школі Колумбайн у США, чи нещодавні інциденти на Росії. Варто зауважити, для того, хто вирішить постріляти по «живим мішеням», заборона легалізації аж ніяк не завадить це зробити. У США, Швейцарії, Італії чи Німеччині, законне озброєння населення призвело до значного зниження рівня злочинності. «Так це ж цивілізовані країни, а не пост-совок», - скаже хтось.

«Для таких, я постійно ставлю в приклад молдаван. Там із середини 90-их легалізована зброя. Кілька років тому в Молдавії були якісь заворушення. Зібралась куча поліції по периметру. Купа людей. Всі тихо, спокійно, ніхто ні на кого з дрючками, світлошумовими гранатами чи газом нікого не пшикав. Ні одна, ні друга сторона. Бо всі розуміють, що і у тих є і у тих є, і нікому проблем не треба" - розмірковує ветеран, зброяр Павло Скшетуський

У суспільстві, в якому зброя вільно доступна для населення, відповідальність громадян більша, адже кожен, хто взяв до рук пістолета має розуміти усю серйозність та нести відповідальність за свої вчинки. І якщо хтось вважає, що зброя потрапить до рук злочинців, даруйте, але спішу Вас розчарувати - вона давно у них є. І заборона легалізації аж ніяк не збільшить контроль за чорним ринком зброї, натомість створення легального ринку зброї, дасть можливість принаймні відслідковувати її власників.

І якщо хтось підтримує риторику, що населенню не потрібна зброя, а треба номер телефону поліції, то для чого тоді вогнегасник в автомобілі, якщо є номер рятувальної служби?

Більше про легалізацію вогнепалу в Україні, та й загалом про захоплення чоловіків зброєю дивіться в інтерв’ю із ветераном, зброярем Павлом Скшетуським.