ТРЦ «Порт-Сіті» у Луцьку порушив умови договору для орендарів, який звільняє бізнес від обов'язків у разі форс-мажорних обставин. Керівництво торгівельно-розважального центру не дає власникам магазинів, які закрилися, вивезти свій товар і вимагає заплатити за оренду в березні, коли вони не торгували, та ще й наперед за квітень.

Про це розповіла власниця магазину «Жужу» Наталія Швай, повідомляє УНІАН.

«Ще в січні місяці ми написали заяву про те, що хочемо з’їхати. Згідно з договором, потрібно заплатити за три місяці та тільки після того з'їжджати. Коли ж 24 лютого розпочалась війна, ми зустрілись із форс-мажорною ситуацією. Ми проплатили оренду за весь січень та лютий, але ТЦ вимагає ще оренду за березень та квітень», – розповіла Наталія Швай.

Підприємці скаржаться, що керівництво торгівельного центру займається мародерством, конфіскуючи майно підприємців, не спроможних заплатити оренду за наступні три місяці.

«Орендарі у Луцьку опинились у ситуації заручників. Розірвати договір по форс-мажору не дають, а проплатити захмарні рахунки по оренді немає з чого. Ми не в змозі торгувати далі та хочемо лише забрати свій товар», – розповіла власниця магазину, що орендувала точку в ТРЦ «Порт-Сіті».

За її словами, 16 березня власниця магазину звернулася до правоохоронців через перешкоджання орендодавцем її спробі забрати товар з торгівельної точки. Власнику магазину «Жужу» не віддають товар загальною вартістю близько 10 мільйонів гривень.

«Ми дочекались поліцію, а потім через сигнал тривоги були змушені покинути приміщення центру. Тепер нам заблокували доступ до нашого відділу, тобто ми не можемо потрапити до магазину. Не можемо забрати товар. Нам виставили вимогу: поки ми не заплатимо всі борги, товар не віддадуть. Тобто вони хочуть, щоб ми, не працюючи, наперед, в стані війни, оплатили ще два місяці оренди і комунальні послуги», – додала Наталія Швай.

Власниця бізнесу пояснила, що підприємці не мають грошей сплатити торгівельному центру за березень та квітень, адже через такий форс-мажор, як початок війни, вони були змушені закрити магазин.

«В договорі про оренду прописано, що згідно настанням форс-мажорних обставин або стану війни орендар звільняється від часткової або повної відповідальності за невиконання обов'язків договору. Тобто настає питання, що я їх не можу виконувати. Я ці умови договору не можу виконувати. Я не можу платити такої оренди, бо в мене немає з чого її платити. 100 тисяч в стані війни можна реально заплатити, не торгуючи? Я хочу закрити бізнес», – розповіла власниця магазину.

Підприємиця також пояснила, що питання порушення умов договору має розглядатись в судовому порядку.

«Якщо суд скаже, що я все-таки винна їм гроші, я з цим погоджусь. Відповідно, я буду платити, але не віддавати мені моє майно – це як мародерство. Є стан війни, і я хочу забрати своє», – додала підприємець.

За її словами, в такій ситуації опинились й інші орендарі ТРЦ «Порт-Сіті». Підприємці залякані, що їх не випустять з товаром.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «ПОРТ СІТІ ГРУП» із 17 лютого 2022 року очолює Ірина Романівна Цицик. Ця фірма входить в орбіту фінансово-промислової групи «Континіум», співвласник якої – народний депутат України, член депутатської групи «За майбутнє» Степан Івахів.

Нагадаємо, у ніч із 11 на 12 березня Степан Івахів та почесний консул України в Литві Сергій Мартиняк намагалися із дипломатичними паспортами залишити територію України через пункт пропуску «Устилуг». Їм обом вручили рішення про відмову.