У Луцьку на курсах із домедичної допомоги, основ поводження зі зброєю, правил поведінки у надзвичайних ситуаціях, психологічної підтримки та інформаційної безпеки тричі на тиждень навчають цивільних.

Як розповіла Суспільному провідна фахівчиня Луцького міського молодіжного центру, який організовує навчання, Катерина Баришева, навчання відбувається щовівторка, щочетверга і щосуботи у приміщенні шахово-шашкового клубу «Біла тура». З її слів, 31 березня на навчання зібралися орієнтовно 30 людей.

Кожен урок триває 4-4,5 години, куди запрошують психологів, медиків, рятувальників, військових і медійників. Зі слів психологині Ганни Моклиці, її завдання на цих курсах – це навчити людей долати тривожність і паніку за допомогою дихальних вправ, а також контролювати емоції.

«Суть цих дихальних вправ – ви повільно вдихаєте носом і повільно видихаєте ротом, але ви не просто це робите, ви зосереджуєтеся на диханні. Спробуйте уявити повітря, кисень», – говорить Ганна Моклиця.

Під час таких навчань учасники обговорюють питання, що хвилюють аудиторію. Учасниця навчання Наталя Довга, яка приїхала до Луцька з Броварів, каже: отримані знання дозволять захистити себе та інших людей. Зі слів жінки, її батьки залишилися на окупованій території у Херсонській області.

«Зараз такі часи, що немає знань, які можуть бути зайвими. Треба вміти надавати медичну допомогу, бо це можу згодитися будь-коли і будь-де. Також цікавить військова підготовка і адаптивна психологія», – каже жінка.

Особливостям інформаційної безпеки під час воєнних дій навчала інженерка з комп’ютерних систем Оксана Острей. Говорить: обстріли та авіаудари не можна знімати і викладати в соцмережі, розповідати про це телефоном, а також слід при цьому вимкнути геолокацію на телефоні.

«Категорично не можна розповідати у розмовах куди, в яке місце відбувалися удари і по яких об’єктах критичної інфраструктури. Якщо ви спілкуєтеся з родичами, то ви просто кажете: у нас була тривога, влучання – поруч», – зазначила експертка.

Зі слів фахівчині Луцького міського молодіжного центру Катерини Баришевої, експерти, котрі навчають цивільних – це люди реальним досвідом.

«Якщо є якась хімічна загроза, рятувальники розказують як себе поводити, якщо обстріли, куди слід іти, куди не слід. Якщо є вибухонебезпечні предмети, теж пояснюють, як поводитися і у тому числі поводження зі зброєю», – додала організаторка навчання.

Станом на 31 березня від початку повномасштабної війни курси з домедичної допомоги, основ поводження зі зброєю, правил поведінки у надзвичайних ситуаціях, психологічної підтримки та інформбезпеки пройшли майже чотири тисячі людей.