Волинський рибоохоронний патруль продовжує активну рибоохоронну роботу на водоймах Волині. Так, у період з 11 по 18 квітня викрили 13 порушень Правил рибальства. Серед них чотири грубих порушення за ч. 4 ст. 85 КУпАП та сім – за ч. 3 ст. 85 КУпАП. Також складено два акти виявлення та вилучення безгосподарського майна.

Про це повідомляє Волинський Рибоохоронний Патруль.

За даний період на порушників накладено 391 гривень штрафів, решту буде накладено судами, куди скеровано матеріали. Нараховано шкоди за порушення природоохоронного законодавства на суму 17 272 гривень. Під час проведених рибоохоронних заходів державні інспектори вилучили 20 од. заборонених знарядь лову та 11 кг водних біоресурсів, – повідомив начальник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.

Для прикладу, 11 квітня державні інспектори Волинського рибоохоронного патруля спільно з інспекторами відділу прикордонної служби «Самари» здійснили рибоохоронний рейд на водойми Самарівської територіальної громади Ковельського району.

Так, на озері Оріхівське, поблизу села Мале Оріхове Самарівської територіальної громади (гідрологічний заказник «озеро Оріхівське») викрито грубе порушення Правил рибальства. Громадянин ловив рибу сітним знаряддям лову. Завдяки оперативним діям працівників рибоохорони та прикордонників порушник не встиг завдати шкоди рибному господарству.

На порушника склали протокол про адміністративне правопорушення. Матеріали справи готуються до передачі в суд для притягнення порушника до відповідальності. Знаряддя лову рибоохоронці вилучили.

Пізніше на тому ж озері зафіксували безгосподарське майно. З водойми вилучили 12 сітних знарядь лову, загальною довжиною 508 метрів. У сітках знаходилося 10 кг риби, яку безоплатно передали на потреби прикордонної служби.

16 квітня грубе порушення рибальства зафіксовано на оз. Пісочне, поблизу с. Брунетівка Старовижівської ТГ Ковельського району. Троє громадян здійснювали вилов водних біоресурсів двома сітними знаряддями та встигли зловити 2 екз. окуня та 7 екз. плітки. Шкода, завдана рибним запасам, склала 17 272 грн.

Порушників затримали військові та викликали на місце правопорушення працівників поліції та рибоохорони. Рибоохоронці склали на громадян три протоколи за. ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали справ готуються до передачі в суд для притягнення порушників до відповідальності та відшкодування завданої шкоди.

Розрахунок за незаконне добування інших водних біоресурсів здійснюється відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів» в редакції КМУ від 06.10.2021. Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину окуня становить 3 162 грн, плітки – 1 564 грн.