У Луцьку найближчим часом демонтують комуністичну символіку на меморіалі Вічної слави і змінять дату початку Другої світової війни.

Про це заявив міський голова Луцька Ігор Поліщук.

Завжди намагаюсь приділити увагу та особисто відвідати й привітати ветеранів-учасників бойових дій, які брали участь в боях Другої світової війни. Привітаю особисто і цього року. Буду шанувати й вітати ветеранів-учасників бойових дій Другої світової війни доти, доки вони будуть живі, – зауважив Поліщук.

Мер додав, що у час, коли російські фашисти вбивають наших військових, відбирають життя у мирних цивільних українців, в тому числі і жінок, дітей та людей похилого віку, в час коли російські фашисти ґвалтують українських жінок та дітей, знущаються з наших людей, ми не маємо морального права далі допускати присутність символів російського фашизму в нашому місті на меморіалі Вічної Слави – кремлівських зірок, зірок із зображенням ката Сталіна та іншої символіки, що зображує ненависницьке ставлення до України та українців.

А тому дав доручення відповідним підрозділам визначити й в найближчий час демонтувати з меморіалу Вічної Слави відповідну символіку й змінити дату початку Другої світової , – йдеться в повідомленні.

Водночас нагадаємо, що в Луцьку досі не виконаний закон про декомунізацію. У місті залишається 5 вулиць, пов'язаних з радянськими партійними діячами.

Про це в етері ГІТу розповіла ще 13 березня 2022 року, на 18-й день війни з росією, предстаник Українського інституту національної пам'яті на Волині Леся Бондарук.

«Федорова, Нікішева, Щусєва і ще дві вулиці не перейменовані – заслуга нашого міського голови, який не хоче їх перейменовувати і таким чином скеровує роботу своїх прихильників у міській раді. То це питання до них. Вони не виконують Закон України», – наголосила Леся Бондарук.

Також нагадаємо: ще 26 березня громадський активіст Сергій Рижков встановив на меморіалі нові дати війни, написані на полотні.

Згодом працівники КП «Луцькспецкомунтранс» зняли полотно. Хоча не пояснили, хто дав вказівку це зробити.