Польська гміна Біляни передала спецавтомобіль Камінь-Каширській громаді як гуманітарну допомогу.

Минулого тижня міський голова Віктор Пась відвідав сусідню Польську республіку. Метою візиту було поглиблення партнерських відносин, зокрема, із гміною Біляни, - пише газета «Полісся».

Раніше дружні взаємовідносини із Білянами були започатковані завдяки відділу міжнародного співробітництва та проєктної діяльності міської ради. І з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Камінь-Каширська громада вже зустрічалася з представниками гміни. На кордоні керівництво міськради отримувало від поляків гуманітарну допомогу.

«Передані ними медикаменти були необхідною підтримкою для українських захисників. Сьогодні наші партнери надали громаді спецавтомобіль для забезпечення пожежної безпеки», — зауважує Віктор Пась.

Де на Камінь-Каширщині служитиме це авто, наразі у міській раді ще не визначилися. Мовляв, він поповнить автопарк центру безпеки, а згодом проаналізують, який округ його найбільше потребує.

«Ми або замінимо старі пожежні в уже існуючих МПО, або будемо створювати нову команду. Це питання, звичайно, впиратиметься у кошти, та наразі першочергово займаємося реєстрацією автомобіля», — каже Віктор Іванович.

Керівник центру безпеки Петро Герасимик зазначає, що наразі у громаді діє 9 місцевих пожежних охорон (МПО). Практично всі вони мають по 3-4 одиниці особового складу.

«Утримуються МПО за кошти міської ради. Це і зарплата працівникам, і паливно-мастильні матеріали, й інші витрати. Із усіх лише Воєгощанський старостинський округ долучається до утримання МПО і забезпечує у цій справі 50 відсотків витрат. Практично у кожному напрямку Камінь-Каширської громади діє місцева пожежна охорона. За винятком населених пунктів, що зі сторони Ратнівщини. Є пожежна у Черче, але за скільки часу вона може доїжджати, наприклад, до Бузак чи Видричів, самі розумієте. Тож потреба створення МПО тут існує», — говорить Петро Герасимик.

Камінь-Каширська громада щиро вдячна польським партнерам за пожежний автомобіль, який у разі надзвичайних ситуацій забезпечуватиме більш ефективний пожежний захист населених пунктів краю.