Слідчі СБУ встановили, що 27 березня 2022 року командир 23-го винищувального полку авіаційного армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони повітряно-космічних сил російської федерації східного військового округу збройних сил російської федерації віддав наказ нанести ракетний удар по незахищеній цивільній нафтобазі у місті Луцьку.

Про це повідомляє Управління СБ України у Волинській області.

Для виконання злочинного наказу військовий льотчик з позивним «79201» вилетів на бойовому літаку фронтової авіації збройних сил рф з аеродрому тимчасового базування Барановичі Республіки Білорусь. Не перетинаючи повітряний простір України, зловмисник здійснив пуск протикорабельної крилатої ракети, яка влучила в незахищену нафтобазу у Луцьку.

Унаслідок ракетного удару відбулось детонування та подальше займання і пошкодження резервуарів з нафтопродуктами, внаслідок чого завдано майнової шкоди на суму понад 136 млн. гривень.

Слідчі СБУ заочно повідомили про підозру командиру полку збройних сил російської федерації у вчиненні ним злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, тобто застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, вчинених за попередньою змовою групою осіб, а також віддання наказу на вчинення таких дій) Кримінального кодексу України.

Підозрюваний буде оголошений в розшук для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБ України у Волинській області за процесуального керівництва Волинська обласна прокуратура.