Із 45 тисяч переселенців, які прибули на Волинь, 16 тисяч – чоловіки різного віку. З них стали на військовий облік орієнтовно 2 280 чоловіків. А призвали з них до війська менш ніж половину.

Про це розповів на брифінгу в понеділок, 2 травня, Павло Свадовський, начальник сектору оборонно-мобілізаційної роботи Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат).

Відповідно до закону, переселенці-чоловіки призовного віку під час прибуття на нове місце проживання зобов'язані прибути у територіальний центр комплектування (військкомат), навіть якщо вони не мають документів, каже Свадовський.

Показники мобілізації на Волині наразі виконані на 86 відсотків. До 24 травня планують виконати усі поставлені завдання. 

Центр комплектування вдається до таких заходів, як роздача повісток у центрах зайнятості, сервісних центрах МВС, торгівельних центрах тощо.

Це відбувається за участю працівників поліції і є нормальною практикою, яка не суперечить українському законодавству, каже Свадовський.

Отримання повістки не означає автоматичне відправлення на фронт. 

У центрі комплектування з'ясовують, чи придатна особа до військової служби, чи має належний стан здоров'я, її військову спеціальність. Тільки тоді у разі потреби скеровують у навчальну чи військову частину.

ЗСУ зараз найбільше потребує артилеристів, механіків-водіїв, операторів-навідників броньованих машин. Особливо таких, хто може швидко опанувати закордонну техніку.

Мобілізація техніки в області триває повільно. Підприємства неохоче віддають транспорт на потреби Збройних сил. Але цю проблему, за словами Свадовського, найближчим часом вдасться вирішити.

Більше дивіться на відео: