Археологи продовжили розкопки комплексу монастиря шариток. Розчистили вхід до трьох підземних кімнат та старовинний фундамент.

Про це Суспільному розповів науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

З його слів, розкопки на вулиці Кафедральній відновили понад два тижні тому. До роботи долучилися працівники Волинської археологічної експедиції та студенти-практиканти Волинського Національного університету імені Лесі Українки.

Наразі відкопали та науково опрацювали відрізок фундаменту північно-західної частини споруди монастиря шариток.

«Наявність готичних стрімких арок та спосіб мурування дозволяє виокремити цю частину будівлі як найдавнішу та попередньо продатувати її ХV століттям», – говорить Віктор Баюк.

Також під час розкопок розчистили вхідну групу до комплексу трьох підземних кімнат з арковими циліндричними склепіннями, які попередньо археологи датують періодом ХVІІ століття.

Після завершення досліджень відрізок фундаменту заізолювали та засипали. Роботу нині зосередили на опрацюванні нововідкритих пізньосередньовічних підземель.

Довідково: Монастир шариток — пам'ятка архітектури національного значення, розташована на вулиці Кафедральній, 17-19, в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк». Будівлі, де розміщувався монастир, належали кафедральному костелу Святої Nрійці і були споруджені у XVI ст. та перебудовані у XVIII cт. Монастир шариток був частково розміщений у колишніх кафедральних спорудах костелу.