Комісія з журналістської етики опублікувала висновок щодо сюжету телеканалу «Аверс» «Язик мій – ворог мій: за що окупанти подякували начальнику Львівської ОВА» від 28 березня 2022 року. Його було розглянуто за власної ініціативи Комісії.

Ведуча випуску новин стверджує, що «Максим Козицький так похвалився бензиновими ріками, що після цього росіяни одразу розбомбили нафтобази на Західній Україні». Також вона стверджує, що голова Львівської ОВА «розповідав про те, про що найбільше знає – а саме про нафтогазову сферу, вихідцем з якої він сам і є», – пише Детектор Медіа.

У сюжеті журналістка за кадром розповідає про пост Максима Козицького у фейсбуці, де він звітує про нараду з аграріями щодо забезпечення пальним. Наступного дня після допису відбулося бомбардування нафтобаз росіянами на Львівщині, Рівненщині та Волині.

У сюжеті продемонстрували скріншоти реакцій з боку користувачів соцмереж, зокрема подяку одного з проросійських телеграм-каналів за інформацію для немовбито наведення ракетних ударів. Далі журналістка порівняла допис Козицького з його ж проханням до медійників не знімати об’єкти критичної інфраструктури.

«Необережний ляп язиком поставив цю [посівну] кампанію під загрозу», – стверджує журналістка. Після цього сюжет концентрується на немовбито недосвідченості Максима Козицького.

На думку КЖЕ, мають місце порушення таких вимог Кодексу етики українського журналіста:

  • Пункт 9: «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення».
  • Пункт 10: «Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів».

8 червня 2022 року Комісія звернулася до телеканалу «Аверс» з проханням надати коментарі щодо наявності у сюжеті таких порушень. 15 червня директорка телеканалу Наталія Московка заявила, що вказівки на ці пункти є «абстрактними та необґрунтованими», а у сюжеті нібито не стверджується про прямий причинно-наслідковий зв’язок між діями Максима Козицького та ударами по інфраструктурних об’єктах у Львівській області, а йдеться лише про можливість цього зв’язку. Вона також вважає звернення до ТРК «Аверс» з цього питання тиском на редакційну політику медіа.

КЖЕ наголошує, що будь-яка критика діяльності того чи іншого політичного діяча має базуватися на суворих правилах: будь-яке обвинувачення у протиправній діяльності має бути належно обґрунтованим, будь-які припущення мають бути відділені від фактів та не подаватися як факти, а до осіб, що піддаються критиці, варто звертатися за коментарем задля можливості висвітлити власний погляд на певну подію, що відбулася.

У сюжеті, який стосується звинувачень голови Львівської ОВА у наведенні російських ракет на нафтобази у Львівській області, мала б бути висвітлена позиція самого Максима Козицького. Не зробивши цього, представники телеканалу «Аверс» порушили вимоги пункту 10 Кодексу. Комісія відзначає, що вставки відео, у яких чиновник стверджує про те, що відбулися вибухи, а також його дописи в соцмережах не забезпечують балансу думок, адже тематично стосуються не висунутих медійниками звинувачень.

Крім того, такі цитати як «Максим Козицький так похвалився бензиновими ріками, що після цього росіяни одразу розбомбили нафтобази на Західній Україні», «Необережний ляп язиком поставив цю [посівну] кампанію під загрозу» тощо створюють у глядача враження про те, що безпосередньо дії голови Львівської ОВА призвели до атаки по нафтобазах. В сюжеті не наводиться інших доказів цьому, а також не показано, чи Максим Козицький десь напряму вказував координати, адреси, чи розміщував фото нафтобаз. На думку Комісії, це дозволяє говорити про неналежне відділення фактів від припущень та наявності у сюжеті упередженості щодо Максима Козицького.

На думку КЖЕ, автори сюжету припустилися порушень пунктів 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста, тому Комісія висловлює публічний осуд їм та телеканалу.