Чорничний сезон на Камінь-Каширщині набирає обертів. У ліси краяни, як завжди, пішли цілими сім’ями. Адже для багатьох з них це чи не найкраща можливість поповнити сімейний бюджет, а особливо за теперішніх воєнних обставин. Крім того ціна на чорницю нині вища, ніж торік. Принаймні зараз заготівельники приймають ягоду в середньому по 76 гривень за кілограм.

Зауважимо, що до заготівельної кампанії на ринку за літрову банку чорниці правили 90-60 гривень. Заготівля стартувала із 60 грн за кіло чистих ягід, - пише газета «Полісся».

Відтак для тих, хто вміло бере чорниці і для кого денні рекорди не обмежуються 20 чи 30 літрами, заробити за день реально півтори тисячі і більше гривень. А коли це колективна сімейна праця, то й поготів.

Втім достеменно спрогнозувати, як поведеться ринок далі, неможливо. Хоча цьогоріч чорничний сезон особливий — у багатьох регіонах діє заборона на відвідування лісу. Зокрема, у Камінь-Каширському районі також є лісові масиви, у котрих заборонено здійснювати збір грибів та ягід. Причин на це кілька. І одна з них — обмеження заради недопущення виникнення лісових пожеж. Вони є надзвичайним лихом, а тим паче, коли в країні військовий стан.

Тож людей турбує, а що буде, якщо вони раптом через незнання, в який ліс не можна ходити, назбирають там чорниці. Наголошуємо: слід уважно стежити за повідомленнями щодо означення таких місць в офіційних джерелах.

Крім того не варто забувати, що в Україні діє заборона збирати гриби та ягоди на території суворого заповідника. І за порушення цієї вимоги «світять» зовсім немалі штрафи. Їх оновили і вже з 1 січня 2022 року, наприклад, за зрізаний у суворому заповіднику гриб встановлено штраф в 75 грн, а збір ягід обійдеться порушнику в 378 грн/кг. (Переглянути такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд, можна у додатках до Постанови КМ № 575). Проте у межах національних природних парків та біосферних заповідників збирати гриби-ягоди можна — для власних потреб.

Поряд із цим у районі ведеться відповідна робота з контролю законності проведення заготівлі лісових ягід, зокрема, чорниці. Так, щоб займатися цим, фізичні та юридичні особи повинні мати лісовий квиток, копію документа, що засвідчує особу, копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, документи на транспортний засіб, договір про найману працю до поставки лісопродукції (за наявності).

Як наголошують у Камінь-Каширській районній військовій адміністрації, у разі відсутності перелічених документів транспортування продукції буде заборонено.