Настоятель храму з Камінь-Каширщини Павло Камець виявив на своєму обійсті рідкісних комах — жука-оленя та жука-носорога.

Екзотичні на вигляд вони вражають своїм великим розміром — 8 і 4 сантиметри відповідно та вирізняються роговими наростями на головах, хоч і належать до різних родин, - пише газета Полісся.

В Україні вони мають статус таких, кому загрожує вимирання, тож занесені до Червоної книги. Причиною зникнення згаданих комах, кажуть екологи, стало вирубування старих трухлявих дерев.

Жук-олень вважається найбільшим, має щелепи і живе здебільшого в листяних лісах. А от для жука-носорога сприятливіші місця проживання з більш холодним кліматом. Цікаво, що у природі його побачити не так просто, адже він маскується завдяки камуфляжному забарвленню.

«Літають вони переважно ввечері, а денної пори безтурботно живуть біля моїх дубів, розмножуються у дуплах, коріннях дерев, гнилих пнях — розповідає отець Павло.— У давнину їх шанували та увіковічнювали митці: на марках, скульптурах, втім їхню роль у довкіллі науковці так і не розгадали», — поділився знаннями про дивовижних мешканців свого подвір’я священник.