Микола Левчук із села Древині, що на Волині, виклав на своїй хаті візерунок у вигляді національного українського орнаменту.

Для цього використав незвичний матеріал – понад 20 тисяч кришечок від пластикових пляшок.

Як творив – розповів волинським кореспондентам «5 каналу».

«Знизу починав і через одну. Шахматним порядком так пройду, потім другий ряд», – розповідає пан Микола.

Хату Миколи Левчука у Древинях видно здаля. Оточена квітником, привертає увагу різнобарв'ям кольорів. До вишитого будинку ведуть дві доріжки з орнаментами. У візерунках – і літня кухня.

«Усього майже 20 тисяч тут на хату. Там 2400 пішло на літню кухню. А на доріжки – то я не рахував, треба порахувати заради цікавості», – розповідає власник хати Микола Левчук.

На те, щоб прикрасити національним орнаментом частину будівлі, чоловік використав кришечки від поліетиленових пляшок. Збирав їх протягом шістнадцяти років. Спочатку схеми візерунка малював на папері, потім викладав його на підлозі. Після всіх замірів наклеював задумане на стіні хати.

«Хотів спробувати, як воно буде виглядати на стіні. На підлозі складаєш – воно якось не так. Брав узори, схеми вишиванки. Рахував квадратики. Майже місяць креслення, усе сам робив. Це кладеш вагонку велику, там рейкою притискаєш. У мене немає голубих кришечок, то я ще не доклеїв», – розповідає про процес Микола Левчук.

Мешканці Древинь підтримують патріотичне мистецтво Миколи: іноді й самі діляться з ним матеріалами для вишиванки на стіні.

«Відразу видно, що тут живе Україна і українець, а не москаль з будяками і кропивою. Він столяр, руки порізав, але талант має», – каже сусід Миколи Володимир Рокицький.

Зараз Микола Левчук вирішує, якими візерунками оздобити решту хати. Матеріалу для цього, каже, має вдосталь.

На відео – з 28:27