Цією відзнакою президента вшановують українських воїнів за особисту хоробрість, відвагу та особливий геройський вчинок під час виконання бойових завдань в умовах небезпеки для життя, а також за видатні успіхи в управлінні військами (силами) під час ведення бойових дій.

Про це пише газета «Полісся».

Командувач військ оперативного командування “Південь” Сухопутних військ Збройних сил України Андрій Ковальчук уміло керував військовими частинами та підрозділами оперативно-стратегічного угрупування військ “Олександрія” під час проведення оборонної операції на територіях Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької областей.

Під його керівництвом було сплановане вогневе ураження противника в Херсонській області, знищено логістичну інфраструктуру ворога, склади з боєприпасами, командні пункти та центри управлінь противника, що унеможливило подальше пересування російського війська на Херсонщині.

Андрій Трохимович був учасником миротворчих місій у складі натівських військ в Косово та Африці, брав участь у боях за Донбас, керував обороною Луганського аеропорту. У боях офіцер-десантник був двічі поранений.

Волинянин — один із тих бойових генералів ЗСУ України, які відзначилися на війні як героїчні комбриги, тож має численні нагороди. Зокрема, свій перший орден Богдана Хмельницького III ступеня він отримав у 2014 році, а вже через рік став володарем Богдана II ступеня. П’ятий президент Петро Порошенко у 2016 вручив Андрію Ковальчуку “Золоту зірку” Героя України, в цьому ж році він став генерал-майором.