Заступник директора Волинського обласного центру зайнятості Тарас Семенюк дав інтерв’ю в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» про те, яким чином громадяни можуть отримати мікрогрант на підприємницьку діяльність з допомогою обласних центрів зайнятості. 

З 1 липня цього року стартувала програма «єРобота». За словами Тараса Семенюка, цей грант може отримати діючий підприємець, юридична особа або будь-який громадянин в статусі незареєстрованого підприємця, не обов’язково безробітний.

Будь-який громадянин України, який планує або розпочати підприємницьку діяльність, або планує розвивати вже ту діяльність, яку він розпочав раніше, він має право отримати від держави так званий мікрогрант у розмірі до 250 тисяч гривень, — розповів заступник директора Волинського обласного центру зайнятості.
Розмір гранту мінімальний — це 50 тисяч гривень, на що людина може претендувати. Максимум це у разі, якщо на роботу бере до одного найманого працівника, ؅— це 150 тисяч гривень — максимальна сума. Якщо два і більше працівника — це вже 250 тисяч гривень, — додав він.

Перші 17 волинян станом на 3 серпня отримали позитивне рішення на отримання грантів від Державної служби зайнятості. Нині всі бізнесмени на етапі відкриття рахунків у банку та в очікувані грошей. Відтепер на Волині будуть працювати чотири нових підприємця, а ще 13 посилять потужність вже існуючого бізнесу та створять нові робочі місця.

Загалом претендент на грант проходить декілька етапів. Щоб отримати мікрогрант, громадянин через портал «Дія» повинен подати заяву і бізнес-план, затвердженої форми. Бізнес-план подають до АТ «Ощадбанк», що перевіряє грантоотримувача на благонадійність, кредитну історію та інше, ставить оцінку в балах. На наступному етапі проводиться обласним центром зайнятості проводить співбесіду з особою, що претендує на грант.

Виставляється певна кількість балів, бали підсумовуються і відправляється весь цей пакет документів з цими всіма оцінками до державного центру зайнятості, бо саме державний центр зайнятості відповідно до цієї урядової програми приймає рішення: чи надати, чи не надати мікрогант», — прокоментував зазначений етап Тарас Семенюк.

Зазначимо, що протягом 10 років приблизно 10 тисяч бізнес-планів пройшло через Волинський ОЦЗ. У зв’язку з цим фахівці служби зайнятості можуть допомогти всім бажаючим у заповненні бізнес-плану.