Головні лікарі, а на нинішній лад – директори і генеральні директори підприємств мережі охорони здоров’я обласного рівня на Волині під час війни отримують зарплати приблизно втричі вищі від середньостатистичної, але менші від зарплат суддів.

На основі документів про нарахування зарплат керівному складу закладів охорони здоров’я Волинської області за січень-вересень 2022 року, наданих депутатами Волинської обласної ради, Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував, як оплачується праця тих, хто стоїть на сторожі нашого здоров’я і життя.

Які зарплати в директорів закладів охорони здоров’я?

На Волині працює 29 закладів обласної комунальної власності пов’язаних з наданням послуг з охорони здоров’я. Це лікарні, медичні центри, санаторії, госпіталь, хоспіс та інші вузькопрофільні установи. Більшість керівників цих закладів мають статус виконувача обов’язків.

Станом на початок жовтня у цих закладах також зайнято два десятки посад медичного директора і три десятки посад заступників. Разом з тим, є заклади, де ні заступників, ні медичних директорів немає.

За підсумками 9 місяців 2022 року на заробітну плату директорів, генеральних директорів, начальників і керівників зі статусом тимчасово виконувачів обов’язків пішло 9 мільйонів 24 тисячі гривень. Це приблизно один мільйон гривень щомісяця. Середньомісячна заробітна плата кожного з очільників закладів, за підрахунками «Сили правди», залежить від низки факторів: трудового стажу, наявності звання, особливих умов праці, інтенсивності, отриманої матеріальної допомоги, премій, і, звісно, від того, чи працює керівник закладу як лікар за сумісництвом.

Схоже, найвищу середньомісячну зарплату серед очільників закладів системи охорони здоров’я на Волині має генеральна директорка комунального підприємства «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Ірина Горавська. За підсумками 9 місяців 2022 року вона становила 895 тисяч 800 гривень, або ж 99,5 тисяч гривень на місяць. Варто зауважити, що йдеться лише про нараховані суми, після утримання податків «на руки» очільники комунальних підприємств отримали менше.

На другій сходинці – виконувач обов’язків директора Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Абрамов із середньомісячним заробітком у понад 75 тисяч гривень, а за підсумками 9 місяців йому нарахували 678 тисяч 944 грн.

Замикає трійку лідерів очільник Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар. На початок року він був виконувачем обов’язків директора, а з 6 квітня призначений на посаду директора. За 9 місяців йому загалом нарахували 639 тисяч 39 гривень, тобто приблизно 71 тисячу на місяць.

Четверта позиція за сумою нарахованого середньомісячного заробітку – в очільниці Волинської обласної лікарні «Хоспіс», що у Ковелі. Наталія Віслогузова заробляє 53,3 тисячі гривень, а з вирахуванням податків отримує близько 44 тисяч на місяць.

Майже стільки ж отримує виконувач обов’язків директора Волинського обласного онкологічного диспансера Юрій Малімон. За дев’ять місяців 2022-го йому нарахували 480 тисяч 272 гривні. З них 80 тисяч гривень – це премія і понад 17 тисяч матеріальна допомога на оздоровлення. Отже в середньому його зарплата становить 53,4 тисячі гривень на місяць.

У десятку медичних посадовців за рівнем середньомісячного заробітку за підсумками трьох кварталів воєнного року входять також очільники Волинського обласного центру служби крові Юрій Кременець з 49,7 тисячі гривень, Волинського медичного центру терапії залежностей Ігор Шкаровецький – 41,9 тисячі гривень, Волинського обласного госпіталю ветеранів війни Тетяна Масікова – 39,4 тисячі гривень, санаторію «Лісова пісня» Руслана Дибель – 38,7 тисячі гривень та Фтизіопульмонологічного медичного центру Оксана Комар – 37,9 тисячі гривень.

Цікаво, що заробітна плата керівниці КП «Санаторій матері і дитини «Пролісок» Оксани Бугайчук не потрапила до десятки найвищих. Середньомісячний заробіток директорки – приблизно на 9 тисяч нижчий від того, скільки нараховують Руслані Дибель з «Лісової пісні». Руслана Дибель має звання заслуженого лікаря України, а це – плюс 20% до окладу. Натомість власне санаторій «Пролісок» має кращі фінансові показники діяльності. Наприклад, за підсумками 2021 року підприємство отримало 1 мільйон 904 тисячі гривень чистого прибутку, а «Лісова пісня» заробила понад вдвічі менше – 846 тисяч гривень.

Найнижча зарплата, судячи з нарахувань за три квартали 2022 року, у керівників психоневрологічних диспансерів, обласного центру медичної статистики, Луцького геріатричного пансіонату і медико-виробничого підприємства «Профілактична дезінфекція».

Наприклад, директору Олицького психоневрологічного інтернату щомісяця нараховують приблизно 16 тисяч гривень зарплати. Це приблизно втричі менше, ніж очільнику служби крові в області і вдвічі менше, ніж директору Волинського обласного патологоанатомічного бюро. Керівниця обласного центру медичної статистики отримує більше, ніж директори Берестечківського, Руденського та Олицького психоневрологічного інтернатів. Детально про всі зарплати – в інфографіці нижче.


Скільки платять «правій руці» директора?

Найбільше заступників і медичних директорів має очільник Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар. Станом на початок жовтня їх було 6. Схоже, взагалі не мають заступників директори Волинської обласної бази спеціального медичного постачання, Волинського обласного патологоанатомічного бюро, Ковельської поліклініки, Волинської обласної лікарні «Хоспіс», медично-виробничого підприємства «Профілактична дезінфекція», голобського, горохівського, олицького, руденського психоневрологічних інтернатів.

Отже, повернемося до заробітків людей на адміністративних посадах лікарень, санаторіїв, експертних бюро і інших закладів комунальної мережі охорони здоров’я.

Медичний директор по лікувальній роботі інфекційного стаціонару ВОКЛ отримує найвищу середньомісячну зарплату в порівнянні з колегами на рівноцінних посадах в інших обласних комунальних підприємствах, що надають послуги з охорони здоров’я – 63 тисячі 792 гривні (за підсумками 9 місяців 2022 року).

На другій сходинці рейтингу із середньомісячним нарахуванням розміром 59 тисяч 153 гривні – медичний директор з оперативної роботи Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Третя за розміром зарплата в ще одного медичного директора Волинської обласної лікарні – того, який відповідальний за інфекційну допомогу. Посадовцю щомісяця нараховують майже 57 тисяч гривень. Четверта і п’ята сходинка в рейтингу найбільш оплачуваних медичних директорів знову ж таки за посадовцями Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та Волинської обласної клінічної лікарні.

Загалом, медичні директори обох цих закладів отримують таку ж, або й вищу заробітну плату, ніж очільники інших лікувальних установ. Зокрема, якщо порівняти, наприклад, з нарахуваннями виконувачу обов’язків директора Волинського обласного медичного центру онкології Юрію Малімону. Нагадаємо, йому в середньому платили 53,4 тисячі гривень на місяць.

Згідно з даними Головного управління статистики, середня зарплата на Волині станом у січні 2022 року становила 11 тисяч 735 гривень. А ось сайт з пошуку роботи Work.ua, який розміщує резюме і оголошення про вакансії, станом на грудень 2022-го вказує її на рівні 12 845 гривень.

Найнижчу заробітну плату, навіть нижчу від середньостатистичної на Волині, протягом дев’яти місяців 2022 року отримували заступники директора з економічних і технічних питань Волинської обласної психіатричної лікарні. Їм нараховували по 11,8 та 10,8 тисячі гривень відповідно.

Якщо порівнювати заробітні плати очільників медустанов із зарплатами волинських суддів, то можна зробити висновок, що на Феміді лежить більша відповідальність за людські життя. Судді отримують в середньому від 60 до 130 тисяч гривень на місяць, а медики керівної ланки – від 7 до 100 тисяч.