Волинянина, який напав на чоловіка з ножем, відібравши у нього мобільний телефон, посадили на вісім років. На суді злочинець говорив, що подумав, ніби потерпілий є диверсантом, тому й відібрав у нього засіб зв’язку.

Про це стало відомо з вироку Луцького міськрайонного суду, - повідомляє ІА Волинські новини.

У матеріалах справи йдеться про те, що злочин трапився 31 липня минулого року на березі річки Чорногузка у селі Новостав. П’яний уродженець села погрожував ножем потерпілому, тричі вдаривши його руків’ям. Після побиття злочинець вирвав у нього з рук телефон Xiaomi Redmi Note 8T, який вартує понад чотири тисячі гривень. Але й на цьому волинянин не зупинився, вдаривши пограбованого чоловіка прикладом мисливської рушниці в грудну клітку.

Під час розгляду справи злочинець, якого також звинувачували у носінні холодної зброї, частково визнав свою вину. Він пояснив свої дії тим, що подумав, ніби незнайомець на березі річки є диверсантом. Зовні чоловік не був схожий на рибалку, тому він застосував до нього фізичну силу та поцікавився, кого той «пасе». Коли у потерпілого з кишені випав телефон, він його забрав, аби подивитися, чи останній знімав місцевість.

Потім знову повернувся до незнайомця i вдарив його зареєстрованою мисливською рушницею. Після чого наказав бути на місці, а сам поїхав у село, щоб покликати на допомогу і розібратися, чи є цей чоловік диверсантом.

Обвинувачений зазначив, що мав намір повернути телефону, якби у ньому не було ніяких фотознімків локацій чи об`єктів. Однак в селі його майже відразу затримали працівники поліції. Він підтвердив, що мисливські та господарські ножі, які були вилучені в автомобілі, дійсно належать йому. Просив суд врахувати, що у нього не було умислу вчиняти розбій. Потерпілий його пробачив і особисто просив суд суворо не карати. Також волинянин просив врахувати щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, а також те, що збройна агресія росії дуже відобразилася на його психологічному стані.

Однак, на думку суду, показання обвинуваченого в частині того, що він не скоював вказаного злочину, а лише вважав, що потерпілий диверсант, не заслуговують на увагу та спростовуються іншими перевіреними доказами.

Потерпілий під час розгляду справи підтвердив, що кривдник дійсно погрожував йому ножем та бив рукояткою, забравши телефон, коли він рибалив на березі річки. Проте позовів по відшкодуванню шкоди потерпілий не заявляв, адже пробачив обвинуваченого та просив суворо його не карати.

Суд в підсумку кваліфікував дії обвинуваченого як розбій, призначивши йому покарання у виді восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.