У селі Оздів Боратинської громади, що біля Луцька, 24 січня вакцинували котів, собак і худобу місцевих жителів проти сказу. На вакцинацію тварин записалися господарі 20 обійсть.

Про це розповів Суспільному ветеринарний лікар Петро Андрусик.

Ветеринари обходили кожне домогосподарство після спалаху сказу на фермі у сусідньому селі Ратнів у грудні минулого року. Петро Андрусик каже: з грудня щепив 300 котів і собак. Після щеплення тварина буде захищена від сказу впродовж року.

"Особливо треба породистих прививати, породистих собак, бо вони більш делікатні. Дворняжки то стійкі, ніби кажуть", – зазначив ветлікар.

Вакцинував своїх собак та домашніх тварин сусіда, якого не було вдома, місцевий житель Іван Рудецький. Говорить: зі щепленням спокійніше, адже тварини не захворіють.

"Сказ був в селі, то боїмося, щоб не захворіли наші тварини. Всіх прокололи в селі. Не знаємо, звідки воно взялося. В нас тут лисів багато на березі живе, бігає, може десь і занесли ті лиси. Худоба то була хвора в колгоспі тут", – сказав пенсіонер.

У господарстві волинянки Тетяни Харчук щеплення від сказу зробили трьом котам і двом псам. Говорить: хоче вберегти від хвороби їх, а також членів своєї родини.

"Безповоротний процес як для людей, так і тварин. Аби тільки заразилася – смерть і все. Ми переживаємо за своїм, тож ми їх приручили і мусимо за ними дивитися, а ми їх глядимо нормально", – додала жінка.

Окрім тварин, у селах Оздів та Ратнів проти сказу вакцинували понад пів сотні людей, – розповів староста Гіркополонківського старостинського округу Вадим Веремчук. Додає: багато людей відмовлялися щеплювати тварин, які перебували у вольєрах чи на загородженому подвір'ї.

"Далі сказ не поширювався, тому що вчасно були прийняті міри зі сторони приватного господарства, ветеринарної служби, сільської ради і більше поширення ніде не пішло. Думаю, що сьогодні ми завершимо цю вакцинацію", – зазначив Вадим Веремчук

Упродовж місяця орієнтовно в сотні домогосподарств в Ратневі та Оздові Луцького району, додав староста, ветлікарі вакцинували домашніх тварин та худобу.