За підсумками січня-вересня 2023 року на Волині до бюджетів усіх рівнів перерахували 7 мільярдів 198 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. Це на 1 мільярд 704 мільйони гривень більше проти аналогічного періоду торік.

Позитивна динаміка сплати податку на доходи фізичних осіб має визначальний вплив на бюджетну стабільність громад. Завдяки постійному росту надходжень ПДФО громади можуть планувати та фінансувати свої видатки на вирішення соціально-економічних питань, – зазначили у секторі інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області, пише Конкурент.

«Щоб органи місцевого самоврядування були фінансово спроможними виконувати передбачені функції та повноваження у сфері захисту населення та розвитку територій варто опікуватися питанням детінізації ринку праці та державної реєстрації підприємницької діяльності», – наголошують у Головному управлінні ДПС у Волинській області та рекомендують лідерам громад використовувати всі надані повноваження для повної легалізації трудових відносин і офіційної реєстрації підприємництва.

Нагадаємо, що всі платники податків незалежно від видів реалізованої продукції чи наданих послуг, здійснюючи розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі, зобов’язані працювати лише відповідно до норм чинного податкового законодавства.

Варто врахувати, що добровільне виконання вимог закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикоорієнтовану модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.