У храм села Заболотці на Волині повернули дві ікони: «Пресвята Богородиця» та «Спасителя», які з червня 2023 року перебували на реставрації.

Про це повідомив провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець, - пише Суспільне.

Ікони повернули на їхнє місце, вмонтували в іконостас у вівтарній частині храму Хресто-Воздвиженської релігійної громади. Ці ікони намальовані на дошках, на які було натягнуто полотна з образами модерного стилю.

Під іконами знайшли полотна, які датуються ХVІІІ століттям та початком ХІХ століття.

Дослідженням ікон займався художник реставратор Артем Погрібний. З’ясувалось, що у кінці ХІХ – початку ХХ століття фон обидвох ікон було покрито позолотою. На образах не збереглися оклади, на наявність яких вказували характерні сліди на образах, — зазначає Юрій Велінець.

«Враховуючи сюжет й розміри ікон, стало очевидним, що вони розміщувалися в іконостасі поруч із царськими воротами. Найімовірнішою причиною закриття ікон полотнами вважається поява втрат живопису й можливо руйнації окладів, якщо не їхнє викрадення у радянські часи», — каже науковець.

Релігійна громада села Заболотці одну ікону із кіотом передали до Нововолинського історичного музею під охорону держави.