29 вересня митрополитом Луцьким і Волинським УПЦ МП Нафанаїлом було оголошено заборону у священнослужінні та причасті протоієрею Олександру. 1 жовтня у храмі Святої Марії Магдалини міста Луцька, де служить отець Олександр, провели парафіяльні збори, де було ухвалено рішення про перехід до ПЦУ.

Про причини заборони в УПЦ служіння отця Олександра, чому парафія таки вирішила перейти до ПЦУ та чому це відбулось тільки зараз, в етері ГІТу поговорили з протоієреєм Олександром (Колбом).

Як пояснив священнослужитель, від служби в УПЦ відсторонили його за те, що 24 вересня він співслужив з екзархом Вселенського патріарха в Свято-Андріївському соборі Києва.

Про причини участі в цьому богослужінні та свою позицію отець Олександр розповів:

«Мою позицію парафіяни знають. Я рішуче засуджую російську федерацію, яка напала на Україну, засуджую того, хто благословляє цю війну, тобто лжепатріарха Кирила Гундяєва. Я обурююся через те, що УПЦ до сьогоднішнього дня не розірвала стосунки з РПЦ».
«З початком повномасштабної війни ми чекали та робили все, що в наших силах, щоб УПЦ від'єдналась, — сказав протоієрей. — Коли був оголошений Собор 27 травня 2022 року у Феофанії, то було завдання, щоб кожна парафія написала свої питання та прохання. Від нашої громади я писав такий лист, де ми чітко сформулювали своє прохання: повне відділення від РПЦ і відновлення євхаристійного спілкування з Вселенськими патріархом та й взагалі з тими всіма помісними церквами, з якими цей зв'язок був розірваний».

Священник подав це прохання через Волинську єпархію, але чи було воно прочитане на Соборі — він не знає.

Відсутність повного розриву з РПЦ стала остаточною причиною переходу парафії від УПЦ до ПЦУ.

Також Колб зазначив, що після Собору одразу не здійснили перехід, оскільки намагались переконати ієрархів "знизу", спонукали до діалогу за допомогою організації зборів та підписання «Декларації порозуміння», подання «10 питань» до священного Синоду УПЦ, відкритого листа до митрополита Онуфрія.

«Коли всі ці моменти були використані, я особисто для себе поставив завдання: досить підписувати, треба діяти», — підсумував протоієрей Олександр.

Більше про ситуацію дивіться у відео: