Юлія Дейнека – соціальна педагогиня у луцькому ліцеї №4 імені Модеста Левицького. Жінка працює на цій посаді 13 років.

Вчителька розповіла Суспільному, що донедавна майже ніхто не знав про шкільного соціального педагога та функції, які на нього покладені.

З її слів, соціальний педагог допомагає дитині не впасти духом, самій знайти вихід з тої чи іншої ситуації. У навчальному закладі на соціальну педагогиню покладено сім функцій – організаційну, діагностичну, прогностичну, консультування, профілактичну, соціальну та перетворювальну.

Соціальна педагогиня Юлія Дейнека працює із дітьми-переселенцями, із багатодітних і малозабезпечених родин, дітьми-сиротами, учнями з особливими освітніми потребами. Вчителька каже: все це робить в ігровій формі, демонструючи учням різні фільми.

Одинадцятикласниця Вікторія Мосійчук планує бути медиком у майбутньому. Говорить, що заняття з соціальної педагогіки цьому сприяють, адже навчають, як правильно комунікувати з людьми.

Якщо на звичайних уроках ми досліджуємо світ навколо, якісь точні науки, гуманітарні, — каже ліцеїстка Владислава Голас, — то на таких нестандартних уроках можна більше розібратися у собі, дослідити свій внутрішній світ.

За словами заступниці директора Ірини Дмитренко, у Луцькому ліцеї № 4 імені Модеста Левицького навчаються понад 1 500 школярів, із них 100 дітей-переселенців. Усі вони, каже, охоплені соціальною педагогікою.