До свого 30-річчя Музей Волинської ікони представив чотири ікони, які були відреставровані фахівцями Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Дві з чотирьох ікон реставрувала завідувачка науково-дослідного реставраційного відділу філії Мирослава Білецька-Зварич. Як розповіла Суспільному художниця-реставраторка, робота над іконою «Коронування Богородиці» 18 століття полягала у консервації.

«З часом, на жаль, різні чинники повпливали негативно на стан цієї ікони. Моє рішення було таким, щоб донести до сьогоднішнього часу ікону такою, яка вона є, але зберегти її максимально, щоб глядач бачив минуле, а не бачив роботу реставратора», — зазначила Мирослава Білецька-Зварич.


Ще одна ікона, «Апостоли Яків і Лука» 18 століття — завершальна, шоста в апостольському ряду, який був реставрований у Львівській філії. 

У музеї представили також дві ікони олійного живопису, відреставровані у Львові — «Святий Василій» та «Преображення Господнє». 

Зі слів завідувачки сектору реставрації Музею волинської ікони Лариси Обухович, в реставраційній майстерні впродовж двох днів працюють художники-реставратори зі Львова.

«Вони взяли у нашому фондосховищі самі аварійні ікони, які багато років потребували порятунку. Підготували до транспортування ці пам’ятки і надалі планується їх відвезти до Львова в реставраційний центр», — сказала Лариса Обухович.


Художниця-реставраторка Роксолана Мокрій говорить: серед творів, які обрали для консервування та подальшої реставрації — ікона «Дванадесяті свята» 19 століття.

«Весь живопис фактично посипався, вона у фондах в горизонтальному положенні зберігалася, її неможливо було поставити вертикально. Це як пазл», — каже Роксолана Мокрій.


Як розповів Тарас Откович, керівник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, така виїзна робота стала можлива завдяки міжнародній допомозі.

«Нам зараз надзвичайно допомагає міжнародний фонд допомоги культурним пам’яткам у кризових ситуаціях АLIF, базується в Швейцарії — допомагає з обладнанням, закупили нам мікроавтобус Маємо свій транспорт, це рухома лабораторія», — зазначив Тарас Откович.

За 30 років співпраці реставратори Львівської філії оновили 120 творів сакрального мистецтва із фондів Музею Волинської ікони. Зараз на реставрації перебувають іще п'ять.