Засновник благодійного фонду «Добра справа» Андрій Лінник відкидає усі звинувачення у сприянні незаконному виїзду чоловіків за кордон.

Про це пише ВСН.

Нагадаємо, благодійний фонд «Добра справа» у Луцьку не раз потрапляв у гучні скандали. Стосувалися вони і продажу гуманітарної допомоги, і сприяння незаконному виїзду за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

У вівторок, 24 жовтня, у Луцькому міськрайонному суді відбулося засідання щодо справи про незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Обвинувачений - засновник благодійного фонду «Добра справа» Андрій Лінник.

На час слідства Андрію Ліннику був обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, проте до того, як справу відправили на розгляд до суду, термін запобіжного заходу закінчився і не був продовжений.

Прокурор Ігор Москаль зачитав обвинувальний акт, згідно якого Андрія Лінника звинувачують у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України (ст. 332 ч. 2 ККУ) та у видачі завідомо неправдивих офіційних документів (ст. 336 ККУ).

«Лінник, будучи засновником та діючим президентом благодійної організації БФ «Добра справа», діючи умисно з використанням службового становища, керуючись метою забезпечення незаконного переправлення осіб через державний кордон України під приводом ввезення на територію України з-за кордону гуманітарної допомоги в розпорядження БФ «Добра справа», без будь-якого наміру ввезення на територію України благодійної допомоги, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, шляхом надання засобів та усунення перешкод, в період з 16 травня 2022 року по 12 грудня 2022 року підписав листи, адресовані до Волинської ОВА, на підставі яких Волинською ОВА були видані накази про надання військовозобов'язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час. На підставі цих наказів безперешкодно перетнули державний кордон України 78 військовозобов'язаних осіб, які станом на 1 лютого 2023 року не повернулися», - йдеться у обвинувальному акті.

На запитання судді Анатолія Марчука, чи визнає обвинувачений свою вину, Андрій Лінник заперечив:

«Свою вину не визнаю ні частково, ні повністю».

Захисник Андрія Лінника Богдан Ульчак вважає, що докази, які зібрала сторона обвинувачення, не доводять того, що у діях Андрія Лінника був умисел, а благодійний фонд не може відповідати за дії тих, хто не повернувся.

«Через вказаний благодійний фонд виїжджала чимала кількість людей, зокрема волонтерів, які поверталися на територію України та доставляли гуманітарні вантажі. В обвинувальному акті йдеться про те, що в момент, коли ці особи мали намір подати документи для виїзду за кордон, вони вже мали таку мету (ред. - не повернутися) і відповідно, мій підзахисний був співучасником таких дій, але в даному випадку це не доведено. Вказаний фонд забезпечив тисячі тонн гуманітарної допомоги, сторона захисту такі докази надасть. Тисячі людей, які виїздили, поверталися. Яким юридичним чином керівник має можливість забезпечувати чи гарантувати повернення тієї чи іншої особи з-за кордону, якщо вона на достатніх правових підставах виїхала за територію України? Чинне законодавство регламентоване так, що воно не може покладати відповідальність виключно на благодійний фонд стосовно того, що він не забезпечив повернення вказаних осіб на території України», - зауважив Богдан Ульчак.

Також під час засідання визначили порядок дослідження доказів у суді, зокрема обвинувачений висловив побажання, аби його допитали після розгляду письмових доказів та допиту свідків.

Наступний розгляд цієї справи у Луцькому міськрайонному суді запланували на 9 листопада 2023 року.

Раніше директора фонду Юрія Сливу також звинувачували у службовому підробленні та незаконному переправленні осіб через державний кордон України. Спочатку суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а пізніше обвинувачений визнав свою провину та відбувся штрафом у розмірі 300 тисяч гривень.

Також судили і волонтерів фонду, Віталія Мельничука та пенсіонера з Луцька Володимира Комарова. Їх звинуватили у сприянні незаконному перетину кордону військовозобов’язаними. Луцький міськрайонний суд в особі судді Ярослава Артиша визнав Мельничука винним і присудив йому 119 тисяч гривень штрафу. Лучанина Володимира Комарова засудили до трьох років позбавлення волі, одразу замінивши покарання іспитовим строком терміном в один рік.

У серпні керівниці відділу фонду з забезпечення Збройних Сил України Ользі Косован прокуратура повідомила про підозру у продажі військової амуніції, отриманої в якості благодійної допомоги.

Слідство стверджувало, що підозрювана продала 44 бронежилети, вартістю понад 530 тисяч гривень, які були укомплектовані бронепластинами, виготовленими із металу, ввезеного на територію України як гуманітарна допомога. Однак згодом Ольгу Косован виправдали у суді: прокурор відмовився від усіх обвинувачень проти неї.