Княжі велети, як ще називають військових 14-ї окремої механізованої бригади з Волині, мають чималий бойовий досвід.

Про історію створення, бойові звитяги та нагороди цього формування детальніше розповість «Еспресо.Захід»

Під охороною князя Романа Великого

14-та окрема механізована бригада ЗСУ з Волині отримала своє почесне найменування 2019 року, в день свята Покрови. Стрічку з почесним найменуванням командирові бригади, яка на той час виконувала завдання за призначенням у зоні проведення ООС, вручив президент України.

Тоді вона стала бригадою імені князя Романа Великого, який жив і правив у Володимирі, де і є постійний пункт дислокації цього військового формування. Князь був видатним полководцем і не програв жодної битви.

Історія створення 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ

Створення бригади датується 1 грудня 2014 року. ЇЇ сформували із залишків розформованої на той час 51-ї танкової бригади, яка вела важкі на Савур-Могилі та Дебальцевому й брала участь у звільненні Лисичанська, Сєверодонецька, Рубіжного, Мар'їнки, Красногорівки.

До складу новоствореного формування увійшли 120 офіцерів розформованої 51-ї бригади та військовослужбовці за контрактом. Також перейшли реактивно-артилерійський дивізіон, танковий батальйон, протитанкова батарея і ремонтно-відновлювальний батальйон. Крім того, до 14-ї бригади увійшов 1-й батальйон тероборони «Волинь». Таким чином чисельність князівської бригади на той час становила 450 осіб.

Структура бригади

  • управління (штаб)
  • 1 механізований батальйон
  • 2 механізований батальйон
  • 3 механізований батальйон
  • танковий батальйон
  • зенітний ракетно-артилерійський дивізіон
  • бригадна артилерійська група:
  • батарея управління та артилерійської розвідки
  • самохідний артилерійський дивізіон 2С3М «Акація»
  • самохідний артилерійський дивізіон 2С1 «Гвоздика»
  • реактивний артилерійський дивізіон БМ-21 «Град»
  • протитанковий артилерійський дивізіон МТ-12 «Рапіра»
  • рота снайперів
  • розвідувальна рота
  • вузол зв'язку
  • рота радіоелектронної боротьби
  • радіолокаційна рота
  • група інженерного забезпечення
  • рота РХБ захисту
  • батальйон матеріально-технічного забезпечення
  • ремонтно-відновлювальний батальйон
  • медична рота
  • комендантський взвод

Символи та символіка

Емблема, яку від початку використовували воїни 14-ї окремої механізованої бригади як неофіційну, в геральдичному плані одна з найлаконічніших. У ній чотири компоненти: лицарський щит — лицарська звитяга, готовність до оборони рідного краю, спис — готовність до наступу, і найдавніший символ воїнства рука в латах — хоробрість лицарства та прапор Волині — спадкоємність доблесті воїнства краю. 

11 вересня 2022 року презентували мотиваційний прапор бригади. На ньому написано «aciem indurant», що дослівно перекладається як «зміцнити лінію». 

Навесні 2021 року в селі Муратове Новоайдарського району на Луганщині з ініціативи військовослужбовця 3 механізованого батальйону бригади Михайла Перегінчука спорудили й урочисто відкрили каплицю на честь Пресвятої Богородиці. На рахунку Михайла Баті Перегінчука — встановлення чотирьох таких каплиць у прифронтових населених пунктах Луганської області, де виконувала завдання за призначенням 14 омбр: Станиця Луганська, Золоте, Світличне (Нижнє), Муратове.

У багатьох населених пунктах Луганщини каплиці Богородиці, які спорудили воїни бригади, — єдине місце для молитви. Самі військовослужбовці кажуть, що таких каплиць на Донбасі більшатиме — на згадку місцевим жителям про захисників із Волині.

Командування 14-ї ОМБ

З початку заснування і до 2018 року бригаду очолював полковник Олександр Жакун. Згодом, 2019 року, обіймав посаду заступника командувача — начальника управління підготовки оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних сил України. 

У жовтні 2021 року став командиром 169-го навчального центру «Десна». Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

У червні 2018 року на його місце прийшов полковник Сергій Войченко

Вже у 2021 році командування бригадою перейняв полковник Олександр Охріменко з чималим бойовим досвідом. За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку нагороджений орденом Богдана Хмельницького III та ІІ ступеня, особистою вогнепальною зброєю – пістолетом Glock, відзнаками Міністерства оборони України «За військову доблесть», «Знак пошани», «За досягнення у військовій службі» І та ІІ ступенів, «За зразкову службу», «За особливу службу» ІІІ ступеня, орденом Данила Галицького. 

4 липня 2023 року Головнокомандувач ЗСУ Залужний призначив його на посаду начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагороди бригади ім. князя Романа Великого

У 2022 році у бригаді розповіли, яку кількість своїх бійців подали на нагородження. На 687 солдатів князівської бригади подано клопотання стосовно отримання державних нагород. З понад 600 поданих заявок станом на серпень того року реалізовано було 387.

Зокрема, відзначені найвищою нагородою «Герой України» 12 захисників. На жаль, усі посмертно.

Орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня нагороджені 3 солдати; ІІІ ступеня – 7. Орденом «За мужність» ІІ ступеня нагородили 2 захисників і 1 посмертно; ІІІ ступеня – 157 нагород, з них 115 посмертно.

Орден Данила Галицького отримали 2 солдати. Медаль «За військову службу» – 163. Медаль «Захиснику Вітчизни» – 18.

Одну з найвищих нагород, золоту зірку, вручає президент України особисто герою або, в разі його загибелі, рідним. Першим з князівської бригади цю зірку отримав командир танкового взводу, який ціною свого життя знищив понад 16 одиниць ворожої танкової техніки.

Ушанована звання «Герой України» 26-річна військова бригади, яка на передовій виконувала обов’язки військового медика.

6 травня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про нагородження відзнакою «За мужність та відвагу» 14-ї окремої механізованої бригади. Це почесна відзнака, встановлена президентом для відзначення особливих бойових заслуг, мужності, відваги та героїзму особового складу військових частин.

3 жовтня, перебуваючи на передовій, президент вручив нагороди воїнам бригади – їх відзначили орденами Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів та орденами «За мужність» ІІІ ступеня. 

«Маю честь бути сьогодні тут, подякувати вам і вашим побратимам за захист нашої держави, за кожен день і ніч, що ви віддаєте за всіх нас, не шкодуючи себе. Це дуже важлива місія. Я бажаю всім вам лише перемоги, здоров’я, повертатися живими, не втрачати мотивації, із якою ви так міцно бороните суверенітет нашої держави та майбутнє наших поколінь», – сказав при врученні Володимир Зеленський.

Бойові звитяги 14-ї ОМБ

Бійці бригади князя Романа Великого зимою 2015 року брали участь у боях за Дебальцеве. Танки з 1-ї роти 14-ї бригади брали участь у прикритті військ, які виходили. Брали участь у боях за Мар'їнку та під Попасною,

Початок повномасштабного вторгнення бійці бригади зустріли на полігоні на Рівненщині. Вони одні з перших вступили в бій з російськими окупантами за оборону Київщини. Як пригадує полковник Олександр Охріменко, за тривогою підняв бригаду 23 лютого о 23 годині.

«23 лютого близько 23 години я отримав телефонний дзвінок: підняти бригаду по тривозі. Вже були ознаки того, що війська сусідньої держави збираються перетнути наш кордон. У радіомережі командира бригади я дав сигнал: «Почалося». Як, хто і куди має рухатися, ми знали заздалегідь. Складність же полягала в ширині оборони. Для нас на той час вона становила близько 300 кілометрів, за нормативу 20», – розповів він у коментарі виданню «Буг».

Танкісти прикривали Волинську, Рівненську і Житомирську області. Сотні кілометрів воїни долали на танках і на бойових машинах. І вже 24 лютого прийняли перший бій на Київщині. Зі слів полковника, ворог переважав їх у силі у 20, а то й 30 разів, тому воїни бригади працювали за тактикою малих тактичних груп. Їм разом з іншими частинами ЗСУ вдалося зупинити ворога:

«У ті перші дні в них не було основного, що мали ми, – мотивації захищати свою землю, своїх людей. А це найголовніше. От у нас була маневрено-вогнева група під командуванням старшого лейтенанта Ігоря Скучинського. Вона біля Макарова знищила до 30 одиниць техніки за добу».

За рік повномасштабної війни воїни 14-ї бригади імені князя Романа Великого воювали на шести напрямках, захищали південь країни, впродовж місяців тримали оборону в пеклі фронтового Донбасу, звільняли Харківщину. Станом на червень 2023 року бригада вела бої на Донеччині.

Пресслужба бригади часто ділиться відео знищення російських окупантів та їхньої техніки. До прикладу, 9 лютого воїни показали, як знешкодили МІ-24 ворога. 

19 лютого вже горів російський танк. 

У травні роботу бригади по росіянах поширювали у соцмережах – тоді «вполювали» окупанта та його техніку.

30 серпня 14-та бригада опублікувала відео знищення ворожої самохідної гаубиці 2С19 «Мста-С». 

Офіційні сторінки

У 14-ї окремої мехбригади є сторінки у соціальних мережах, зокрема фейсбуку, інстаграмі та тіктоці.