Луцька міська територіальна громада активно працює в напрямку налагодження якісної системи управління відходами, зокрема, шляхом запобігання утворенню побутових відходів, їхнього розподілу на окремі фракції, подальшого оброблення та переробки.

Про це повідомляють у Луцькій міськраді.

Одним із найбільш ефективних способів зменшення кількості побутових відходів є компостування органіки, оскільки органічними відходами заповнено від 40% до 60% наших сміттєвих баків. Органіка у змішаному смітті, а далі на сміттєвому полігоні – це основна причина збільшення площі та об’ємів сміттєвого полігону, утворення фільтрату, який забруднює ґрунт і воду та призводить до утворення парникових газів, що спричиняють глобальне потепління та несприятливі зміни клімату.

Органічні відходи – це залишки їжі без упаковки, опале листя, скошена трава, гілки, зів’ялі квіти, відходи з садів та городів. Запроваджувати компостування органіки в нашій громаді розпочали в комунальних освітніх закладах – дитячих садочках і школах. Проєкт стартував ще у 2019 році, коли в ЗДО № 19, який розміщений у багатолюдному житловому кварталі, встановили перший компостер. Наступні 48 компостерів об’ємом по 600 л було закуплено за кошти міського природоохоронного фонду та встановлено у всіх дошкільних закладах освіти нашої громади. Встановлення компостерів супроводжувалося проведенням тренінгів, еколого-просвітницьких, інформаційних та промоційних заходів.

Протягом 2023 року міська рада закупила ще 36 компостерів об’ємом 1600 л для закладів загальної середньої освіти. 27 жовтня у ЗЗСО № 22 було проведено тренінг для представників навчальних закладів щодо нових вимог поводження з відходами у нашій громаді та основних правил компостування органіки.