8 листопада у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття першої в Україні виставки рукописних партитур церковної музики з історичної Волині кінця XIX – середини XX століть.

Про неї та про те, скільки триватиме виставка та як і де збиралися партитури, говорили в прямому етері ГІТу з музейницею Ольгою Морозовою.

За її словами виставка діятиме до 20 листопада 2023 року, вона зацікавить досить широке коло глядачів.

«Ми доповнили виставку фотографіями, які були в колекціях приватних та рівненського краєзнавчого музею. З'ясувалося, що на початку ХХ ст. був дуже великий та потужний репертуар церковної пісні. Хор співав Веделя, Леонтовича, Моцарта. Те, що сьогодні співається з великої сцени, співали в невеликих церквах у Дубно, на Здолбунівщині, а також в Дермані», – наголосила пані Ольга.

Експертка розповіла, що три місяці тому, влітку, до неї звернувся пан Олександр Тарасенко – очільник національної спілки хорових колективів, він попросив оцифрувати колекцію рукописних партитур.

«Найстаріша партитура – 1894 року. Ці партитури збиралися у Рівненській, Волинській та Тернопільських областях по закинутих церквах, де вони не використовувалися. Хтось, хто знав, що пан Олександр збирає такі раритетні рукописи, то віддавали йому самі, а щось переходило до нього від священників та церковних регентів, які розуміли, що сьогодні користуватися ними уже ніхто не буде», - додала жінка.

Чоловік зібрав дуже велику колекцію, яка нараховує до тисячі примірників, якщо рахувати по оцифрованих сторінках, то там було близько 10 тисяч кадрів. Саме тоді народилася ідея про виставки.

Цікаво, що у 20-30-х роках церковні хори діяли спільно з хорами освіти, тобто співали як літургії в церквах, так і виступали на різноманітних українських концертах, які організовувалися просвітою.

Партитури були написані різними мовами та в різних обробках. В ході цифрування помітили, як люди в 40-х роках не мали нотних зошитів і від руки малювали партитури на листівках, писали агітаційні заклики, збирали  усе це, підшивали, складали до купи, тому це дуже цінні реліквії.

Деталі розмови, дивіться у ВІДЕО: