Художній музей у Луцьку відзначає 50 років своєї діяльності. Протягом цього часу у стінах музею відбулися тисячі мистецьких акцій за участі митців з різних куточків світу.

Як розповіла Суспільному завідувачка музею Зоя Навроцька, основну колекцію евакуювали у перший день повномасштабного вторгнення.

У березні 2022 року, через місяць після 24 лютого, музей повернувся до наукової та творчої роботи. Першою виставкою була історична графіка Олександра Дишка.

«Ми подивились на наші фонди з іншого боку, ми побачили, що вони заповнені вщерть творами XX століття, яких не знає наш глядач. Це українських художників, волинських, луцьких і ось ми почали проєкт «Скарбниця», — каже Зоя Навроцька.

З її слів, у проєкті «Скарбниця» спочатку експонувались колекції українських художників з Харкова, Києва, Одеси, Львова, Ужгорода та Мукачево. Нині мистецький проєкт «Скарбниця» презентує понад дві сотні картини луцьких художників, які творили у 60-их роках минулого століття до сьогодення. Він тривалий, каже Зоя Навроцька, його зміст буде змінюватися та доповнюватись.

Рік тому науковці започаткували проєкт «Музей зустрічає героїв». Нині, оглянути експозицію луцьких художників прийшли військовослужбовці, розповідає військовий медик Віталій Мельник.

«Перший раз я ходив сюди сам, ще зимою. Коли дізнався про музей, привів своїх побратимів. Особливо в кого депресія, гарно піти, подивитися», — говорить чоловік.

У музеї працюють чотири доглядальниці, касир та п’ять наукових співробітників, говорить касирка Тетяна Фарина. Жінка каже, що долучається до створення монтажу та демонтажу картин та з захопленням слухає працівників музею, які проводять екскурсії.

На урочистості з нагоди ювілею до музею приїхали науковці з усієї країни, дослідники українського мистецтва і культури, каже Зоя Навроцька.