Днями у Луцьку відбувся спеціальний кінопоказ документального циклу «Голодомор. Літописці» за участі автора сценарію у кінотеатрі РЦ Adrenalin City.

На цьому показі побувала кореспондентка Громадського інтерактивного телебачення Альона Бєлова.

Цикл складається з 4 серій та був створений за сценарієм історика Олександра Зінченка на замовлення Суспільного.

Зі слів сценариста, він довго збирався з силами, щоб взятися за тему Голодомору:

«Я кілька разів підходив до неї, і ця тема кожного разу дуже сильно обпікала, бо це досвід власної родини і, коли ти читаєш свідчення людей та документи того часу, не приходить прийняття. Скільки б ти не знав про ці жахіття — все одно ти маєш абсолютне неприйняття».

Команда, яка працювала над фільмом, поставила за мету розкрити причини, чому сталася ця трагедія.

Деякі процеси, що відбувались тоді, викликають стійкі асоціації з теперішніми.

«Ми не ставили собі задачу, щоб проводити паралелі між тим, що було і тим, що відбувається з Україною та тим, як реагують інші країни на події російського вторгнення. Мало що на світі змінюється, але зараз ми знаходимося значно в кращій ситуації, ніж 1932-33 роках, але часом виникає абсолютне дежавю: корисні ідіоти, інформаційні спецоперації — все, що нагадує сьогоднішню реальність», — розповідає Олександр.

Перша серія циклу має назву «Столиця відчаю» та присвячена першій складовій творення геноциду — байдужості світу. В другій частині фільму йтиме мова про колаборацію українців з комуністичним режимом, в третій — про геноцидні наміри Сталіна та те, для чого він це робив. В четвертій серії автори намагались розкрити тему проживання цієї травми українцями та чи може цей досвід стати силою нашого суспільства.

Фільм можна побачити у вільному доступі на YouTube.

Докладніше про цей фільм та погляд сценариста на події того часу, дивіться у ВІДЕО: