Завдяки обміну інформацією зі шведськими колегами, митники на Волині викрили оборудки місцевого товариства. У змові з брокером підприємство подавало до оформлення документи, які вказували на вартість імпортованих автівок у рази нижчу, ніж було насправді.

Про це повідомили у пресслужбі Волинської митниці.

У подальшому це вплинуло на обсяги нарахованих та сплачених до бюджету платежів.

Зокрема, виявлено випадки ввезення та випуску у вільний обіг товариством 7-ми вживаних "фольксвагенів" за договорами купівлі-продажу з кіпрською компанією. Держмитслужба ініціювала перевірку автентичності цих документів та скерувала відповідні запити до європейських партнерів.

У відповідь митниця Королівства Швеція надала засвідчені копії фактур, договорів, паспортів покупця, підтвердження платіжних операцій тощо, які чітко вказували, що насправді ці авто були придбані у шведської компанії громадянином України за вартістю, значно вищою, ніж та, що була заявлена митним органам України.

Згідно з розрахунками фахівців, загальна різниця сум митних платежів, які були сплачені і які підлягали до сплати за ці 7 фольксвагенів, становить майже 846 тисяч гривень.

Відповідно до "пом'якшеної" на вимогу Конституційного суду України санкції статті 485 Митного кодексу України, заявлення в митній декларації з метою неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру неправдивих відомостей щодо істотних умов зовнішньоекономічного договору (контракту) - тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 50 до 150 відсотків несплаченої суми митних платежів. Складено відповідний протокол про порушення митних правил, матеріали якого невдовзі розглядатиме суд.