16 квітня настане православний Великдень – свято вважається одним із найбільших у церковному календарі.

Настоятель храму Софії – Премудрості Божої в Луцьку протоієрей Віктор Пушко виданню ВСН розповів про традиції, звичаї та заборони цього дня.

Воскресіння Хрестове – це найбільше свято для християнина і цей день потрібно повністю присвятити прославленню Воскресшого Христа. В християнських традиціях є дні коли християнин не працює фізично, не робить побутових справ, а присвячує себе насамперед молитві.

Це не тільки пасхальний день, це кожної неділі так, згідно заповідей «Шість днів працюй, сьомий присвяти Богові».

Власне кожна неділя це є для нас малим Великоднем, тимпаче саме Воскресіння Христове, Великдень, який ми святкуємо один раз в рік, це особливий день, коли церква закликає повністю присвятити його Богові.

Через участь в Богослужінні, зокрема через святкову трапезу в колі рідних та близьких і святкувати цей день.

Загалом в церковному календарі весь тиждень після Великодня позначений червоним і вся Світла седмиця – це найбільший тиждень протягом усього церковного богослужбового календарного кола, тому в пасхальний день християни не працюють, не займаються побутовими справами, не прибирають по господарству, не будують, не сіють, не працюють на землі, а прославляють Бога, прослвяють Бога приймаючи участь в богослужіннях, спілкуючись в колі сім’ї, відвідують рідних та вітають пасхальним привітанням «Христос Воскрес».

«Простіше кажучи, на Великдень, якщо мати на увазі фізично працю – християни не працюють», – розповів настоятель.